De o perioada buna de timp am in dulapul meu tip camara o punga de amarant pe care l-am cumparat datorita proprietatilor sale nutritive, dar pe care l-am evitat din lipsa de inspiratie.  Asta s-a intamplat pana zilele trecute cand mi-am luat inima in dinti si am pregatit icre de amarant. Evident, nu au gust de icre, dar sunt delicioase si foarte sanatoase.

Amarantul este o pseudo-cereala pentru ca din punct de vedere tehnic nu este un bob (precum ovazul, graul sau orezul) ci o samanata, folosit inca din vremea aztecilor datorita proprietatilor sale nutritive remarcabile.

Este mai bogat in calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu si carotenoizi decat majoritatea cerealelor, are un continut foarte ridicat de proteine (28g / cana), nu contine gluten si ne asigura 14% din necesarul zilnic de vitamina C. Continutul sau proteic este similar laptelui, fiind o sursa foarte buna de lizina, un aminoacid esential.

In plus, in compozitia lui putem gasi acizi grasi nesaturati, inclusiv acid linoleic folosit de organismul nostru pentru producerea prostaglandinei, o substanta similara hormonilor, folosita pentru reglarea functiilor sistemului imunitar.

Printre beneficiile amarantului se numara:

🌸 Poate reduce colesterolul din sange, contribuind astfel la sanatatea inimii;

🌸 Combate venele varicoase datorita continutului ridicat de flavonoide;

🌸 Mentine vederea sanatoasa ca urmare a prezentei vitaminei A si a carotenoizilor in compozitia sa;

🌸 Ne ajuta sa ne mentinem silueta subtire datorita proteinelor care mentin satietatea si a fibrelor dietetice care faciliteaza tranzitul intestinal.

Amarantul are o consistenta densa si lipicioasa atunci cand este fiert, 🍚 fiind ideal ca agent de ingrosare pentru sosuri, supe sau jeleuri sau combinat cu alte cereale pentru o textura mai usoara.

Reteta pentru icre de amarant:

 Ingrediente:

½ cana amarant fiert
2-3 linguri maioneza de soia
½ ceapa rosie taiata marunt
zeama de la ½ lamiae
sare (dupa gust)

Mod de preparare:
1.Hidratam amarantul peste noapte intr-o cana si ½ de apa si zeama de lamaie.
2.Fierbem amarantul impreuna cu apa in care a fost hidratat timp de 20 de minute.
3.Amestecam amarantul fiert si racit cu maioneza de soia, ceapa si sare.

 Ingrediente maioneza de soia:

½ cana boabe de soia
1 cana de apa
ulei de masline
2-3 linguri zeama de lamiae
sare (dupa gust)

 Mod de preparare maioneza de soia:

1.Hidratam boabele de soia in apa timp de 4 ore.
2.Amestecam boabele de soia si apa cu ajutorul unui blender pana obtinem un lichid omogen, pe care il strecuram printr-un tifon.
3. Fierbem laptele de soia, il lasam la racit si apoi il amestecam, tot in blender, cu o cantitate egala de ulei de masline (lapte de soia/ulei de masline: 1/1).
4. Adaugam zeama de lamaie care ar trebui sa transforme lichidul obtinut in consistenta maionezei.
5. La final adaugam sare dupa gust.

Calcul caloric per portie (150g):

Kcal: 215
Proteine: 5.6g
Lipide: 10.16g
Carbohidrati: 15g
Fibre: 3.5g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment