Încă există poftă de umblat…. (partea 1)

Unde putem călători în această perioadă în Europa?

Este deja mijlocul toamnei iar după un sezon estival atipic pe plan turistic, pofta de călătorit deși nu la aceași intensitate încă există! Cu toții am fost martori la multiplele schimbări în ceea ce privește condițiile de călătorie.  Cum de la o săptămână la alta clauzele de ieșire/ revenire în țară se modificau, acest lucru provocând în rândul populației nu doar mai multă dezinformare sau incertitudine ci și un anumit nivel de panică, teamă, îngrijorare  cu toate acestea deși limitată și cu limite impuse lumea a călătorit.
          În continuare sunt din ce în ce mai multe țări care au început să solicite un test negativ de covid-19, cele mai multe dintre ele impund carantina la domiciliu odată ce le-a fost trecută granița, din păcate sunt și țări ce au închis granițele pentru România. Pe de altănici condițiile de intrare în România nu sunt foarte lejere iar începând de astăzi a fost updatată Lista Galbenă care spune că persoanele ce vin din țările care se află pe lista galbenă vor intra în auto-izolare pentru 14 zile, Daca se va face testul COVID la o săptămână de carantinare iar rezultatul este negativ, auto-izolarea se reduce la 10 zile – conform Hotararea 47 CNSU/ 05.10.2020.

Lista Galbenă în vigoare la 07.10.2020: Spania, Franța, Anglia, Cehia, Belgia, Ungaria, Austria,  Luxemburg, Andorra, Olanda, Danemarca, Islanda, Rep. Moldova, Muntenegru, Ucraina, Slovacia, Georgia iar dintre țările non-europene: Israel, Qatar, Palestina, Emiratele Arabe Unite.
Tot conform Hotărârii 47, persoanele din țările aflate pe lista galbenă ce intră în România stau doar 72 ore pe teritorul țării sunt scutite de carantină dacă prezintă testul negativ Covid facut cu maxim 48 ore inainte.
Persoanele care doar tranzitează țara nu sunt nevoite să stea în carantină!
Lista Galbenă completă:
http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2014-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-5-10-2020/file

Cu toate că unele zboruri sunt încă interzise, în ciuda acestor restricții, modificări peste modificări, update-uri, lumea totuși dorește să călătorească, sigur visează la perioada în care vor putea din nou să umble liber prin lume!
Pentru că este sezonul sejururilor scurte de tip City Break iar multe dintre capitalele și metropolele europene par a fi chiar mai frumoase toamna, câteva recomandări ne-ar prinde tare bine…. deși sunt foarte puține țări Europene unde putem călători încă relaxați!

UNDE PUTEM CĂLĂTORI MAI RELAXAȚI:


GRECIA
Grecia este frumoasă atât vara cât și toamna însă toamna este minunat să descoperi comorile Atenei mai ales că în acestă perioada companiile aeriene lansează tot felul de oferte speciale pentru biletele de avion.
Românii care doresc să viziteze Grecia vor fi nevoiți să prezinte testul Covid negativ dar și să compleze declarația PLF https://travel.gov.gr/#/user/login.
Testul trebuie să se încadreze în termenul de 72 ore de la validare.
NU este obligatorie auto-izolarea la revenirea acasă!

Long exposure sunset view with anchored boats at a small village marina, Thasos island in Greece


BULGARIA

Având în vedere că ne bucurăm de o lună Octombrie călduroasă merită să dăm o fugă până la vecinii Bulgari, mai ales că unele stațiuni de pe Litoralul Mării Negru sunt cu adevărat speciale, una dintre acestea este Durankulak, o comoară pentru privire și suflet!
Accesul în Bulgaria este încă destul de lejer, se prezintă la vamă o declarație pe proprie răspundere și cam atât!
Nu este nevoie de test Covid. Fără carantinarea la sosirea în țară!

CROAȚIA
O altă destinație ce încă permite accesul turiștilor este Croația este nevoie de completarea formularului online https://entercroatia.mup.hr/Edit. După completarea acestuia, vor fi transmise prin email instrucțiunile ce includ orientări epidemiologice și informații cu privire la măsurile existente în prezent pentru vizitatorii Croației. 

La revenirea în România NU este obligatorie carantina!

Dubrovnik, Croatia. Aerial view on the old town. Vacation and adventure. Town and sea. Top view from drone at on the old castle and blue sea. Travel – image

POLONIA
Polonia este pe lista mea de călătorii de ceva vreme iar din punct de vedere al temperaturilor ridicate dar mai ales al conditțiilor încă permisive (nu este impusă carantina), luna Octombrie este o perioadă bună pentru a o descoperi!
Mai puțin promovată în rândul românilor, Polonia este un loc extraordinar, este plină de legende, sectrete și locuri ascunse de lume, un exemplu Salina Wieliczka (Salina Misterelor).
Deocamdată se solicită doar completarea formularului PLF https://www.who.int/publications/m/item/public-health-passenger-locator-card   și declarația pe proprie răspundere https://www.easyjet.com/ejcms/cache/medialibrary/Files/Entry-declaration-forms/Phase-9/Passenger-Self-Declaration-Form-ENG.pdf.
Nu sunt impuse restricții nici la revenirea în țară deci carantina NU este obligatorie.

SUEDIA
La fel ca în toate țările Europei și în Suedia numărul celor infectați cu noul coronavirus este în creștere iar perioada de efectuare a controalelor la frontieră a fost prelungită până pe 11.11.2020. 

Chiar dacă nivelul de civilizație este foarte crescut în Suedia, pandemia covid-19 afectează destul de mult călătoriile, restaurantele/ cafenelele și restul activităților Horeca inclusiv activitățile culturale ce implică un număr foarte mare de participanți, astfel autoritățile au impus anumite reguli, reglementări și restricții iar dacă intenționați să călătoriți în Suedia este necesar să țineti cont de acestea ( https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/restriktioner-och-forbud  sau https://visitsweden.com/about-sweden/information-for-travellers-corona-virus/ ).
O altă decizie a Guvernului suedez pentru a atenua efectele noului coronavirus și pentru a i se reduce răspândirea este suspendarea călătoriilor turistice din țări din afara UE. Această interdicție a fost prelungită până pe 31 Octombrie 2020.

Pentru România Nu se aplică restricții de intrare  în țară.
Nu este impusă carantina la revenirea în țară.

An image of a Stockholm capital city of Sweden


PORTUGALIA
Din păcate și în Portugalia cazurile cresc semnificativ, mai ales în Lisabona și în zona de Nord a țării astfel începând cu 1 Octombrie 2020 și până pe 14 Octombrie 2020 este decretată Stare de Contingență pe întreg teritoriul Portugaliei continentale iar până pe 15 ctombrie  Guvernul regional a decretat prelungirea Stării de Calamitate pentru insulele Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Pico și Faial, respectiv Stare de Alertă pentru insulele Graciosa, Sao Jorge, Flores, Corvo.

Se poate călători în Madeira și Azore însă turiștii sunt sunt obligați să facă un test COVID la sosirea pe aeroport sau să prezinte unul deja facut cu maximum 72 ore înainte de sosirea în insule.

Nu este obligatorie carantina la revenirea în România.


ȚĂRI UNDE PUTEM CĂLĂTORI DAR ESTE IMPUSĂ CARANTINA
:

FRANȚA
Deși nu sunt recomandate, deocamdată călătoriile în Franța sunt permise.
După cum a anunțat prim ministrul, Parisul se află în stare de alertă maximă iar începând cu 06.10.2020 și până pe 19.10.2020 guvernul francez a impus noi restricții: închiderea barurilor, cluburilor de jocuri de noroc, piscinelor, petrecerile sunt interzise și toate activitățile de grup sau evenimentelor cu public numeros.

 Restaurantele rămân încă deschise dar sunt obligate să respecte un protocol de sănătate bine pus la punct.
Având în vedere evoluția numărului de persoane infectate și reglementările impuse, condițiile de călătorie în și dinspre Franța (în mod special Paris) cu siguranță se vor schimba.

Deja, începând de astaăzi 07.10.2020 la revenirea acasă este impusă auto-izolarea pentru 14 zile!

picture of the port of the Grau du roi, France

SPANIA
Ca și în cazul Franței, nu recomand călătoriile în Spania având în vedere explozia de cazuri de covid din ultimile zile și situația dramatică a Madridului care de pe 02 Octombrie a intrat în carantină!

Astfel dacă totuși alegeți să călătoriți în Spania evitați Madridul dar și Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla și Torrejón de Ardoz orașe ce și-au declarat lockdouwn-ul și măsurile drastice pentru reduce răspândirea virusului Covid19 : locuitorii pot intra sau ieși din oraș doar din motive bine întemeiate (muncă, situații medicale, școală și alte urgențe).

Bineînțeles că activitățile indoor sau și outdoor cu persoane numeroase sunt interzise, acestea sunt limitate la maxim 6 persoane. Restaurantele, barurile și cafenelele trebuie să reducă capacitatea la 50% și sunt obligate să închidă la ora 23:00 dar să nu mai servească la ora 22:00, cu excepția cazului în care furnizează servicii de livrare la domiciliu.
Magazinele trebuie să își reducă capacitatea la 50% și să-și aducă ora de închidere la 22:00
Parcurile și grădinile publice vor închide între orele 22:00 și 06:00.
Cluburile de noapte și alte locații târzii sunt acum închise.
Fumatul în aer liber în locuri publice este interzis dacă și când nu se poate menține o distanță de 2 metri.

La 5 Octombrie 2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania se regăsește cu toate regiunile pe această listă, prin urmare, pentru persoanele care sosesc din Spania în România se instituie măsura carantinei, începând cu data de 07.10.2020, cu excepția celor care rămân pe teritoriul României pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național

La revenirea acasă este impusă auto-izolarea pentru 14 zile!

ITALIA
Poți călători în Italia însă este nevoie să îți asumi Carantina obligatorie pentru 14 zile.

La revenirea acasă este impusă auto-izolarea pentru 14 zile, conform noii Liste Galbene de pe 07.10.2020.

MAREA BRITANIE

Pentru accesul în Marea Britanie este nevoie să completați un formular de localizare a pasagerilor https://www.passenger-locator.co.uk/en/ și este obligatorie carantina. La intrarea în țară pe aeroport este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind țara/țările în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. Dacă persoanele în cauză refuză să furnizeze aceste informații sau să se autoizoleze, riscă o amendă de până la 1000 GBP.

 La revenirea în România este OBLIGATORIE auto-izolarea pentru 14 zile.

GERMANIA
Conform MAE.RO autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 30 septembrie 2020. Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 14 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: AlbaBacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.
Prin urmare, dacă mergi în Germania, ești obligat să rămâi în auto-izolare pentru 14 zile.
La revenirea în țară NU este nevoie de carantină.

ELVETIA
Elveția este o altă destinație turistică pe care abia aștept să o descopăr atunci când voi putea face asta relaxată!
În țara Cantoanelor este declarată stare Epidemiologică special iar România a fost introdusăpe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19, astfel este obligatoriu să rămâi în izolare.
La revenirea acasă, carantina NU este obligatorie!

LUXEMBURG
La fel ca în toate țările Europei și în Suedia numărul celor infectați cu noul coronavirus este în creștere iar perioada de efectuare a controalelor la frontieră a fost prelungită până pe 11.11.2020.
Nu se aplică restricții de intrare cetățenilor români.
La revenirea acasă este impusă auto-izolarea pentru 14 zile!

CEHIA
Deocamdată Cehia este o optiune pentru un scurt city break dar având în vedere că începând cu 05.10.2020 și până pe 30.10.2020 a fost instituita stare de urgență, nu aș recomanda totuși o escapadă aici!
Este nevoie completarea formularului https://plf.uzis.cz.
DEOCAMDATĂ Nu este nevoie de test Covid pentru a intra in Cehia.
Auto-izolarea este obligatorie la revenirea în România!

AUSTRIA

Românii sunt obligați să stea în carantină pentru 14 zile sau să prezinte un test negativ COVID. Dacă se solicit testul și rezultatul este negative, perioada de carantină poate fi redusă. Aceste măsuri sunt valabile până pe 31 Decembrie 2020.

Având în vedere că începând cu 07.10.2020 Austria a fost introdusa pe Lista Galbenă, AUTO-IZOLAREA ESTE OBLIGATORIE la revenirea în țără!

BELGIA
Dacă vrei să mergi în Belgia trebuie să știi că autoizolarea pentru 14 zile si testarea sunt obligatorii.
La revenirea în țară este impusă carantina!

OLANDA
Intrarea în Olanda este permisă doar dacă cetățenii se auto-izoleaza pentru 10 zile.

Carantina obligatorie la revenirea în România!

NORVEGIA 

Dacă intenționezi să călătorești în țara Fiordurilor, ia în calcul auto-izolarea pentru 10 zile!
https://www.fhi.no/en/op/novel-coronavirus-facts-advice/facts-and-general-advice/travel-advice-COVID19/

La întoarcerea în România NU este obligatorie izolarea!

ȚĂRI UNDE AVEM ACCESUL INTERZIS:

Fără comentarii: UNGARIA, DANEMARCA, CIPRU, FIINLANDA, RUSIA,
ARMENIA


Din păcate cazurile cresc destul de semnificativ în Europa și se pare că ne îndreptăm spre al 2lea val epidemiologic, această situație era de așteptat să se întâmple odată cu ănceperea școlii și revenirii la viețile normale de după perioada de relaxare și după perioada vacanțelor. 


Dacă ți se pare utilă informația o poți împărtăși cu un share, dacă ai nevoie de alte lămuriri/informații îmi poți lăsa un comment în partea de jos a articolului.

Mă poți găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry