Insula Șerpilor – Exemplu de dezinformare

Unul dintre canalele media din Rusia, Russia Today, a prezentat imagini cu militarii ucraineni proveniți de pe Insula Șerpilor, debarcați în Sevastopol, de pe o navă de luptă a Rusiei.

Întregul episod al „rezistenței” eroice este o acțiune de dezinformare, după cum se pare. Se pare că nu erau 12 militari, ci erau 82, iar oamenii, având probabil pentru ce să trăiască, nu au dorit să moară în mod inutil. Au făcut ceea ce ar fi făcut oricine în contextul unei lupte inegale și fără sorți de izbândă: s-au predat.

Da, nu este eroic, nu dă bine pe Facebook, dar trăiesc. Tații își vor vedea copiii, părinții își vor revedea copiii, soțiile soții.

Spuneam în urmă cu câteva zile că în războiul modern, prima victimă este adevărul. Propaganda este un instrument de luptă ca oricare altul, iar adevărul este redefinit în așa fel încât să servească interesele celui care îl lansează pe piață.

Cu această ocazie mi-am adus aminte de un alt episod faimos, care încă este considerat ca fiind adevărat: șarja cavaleriei poloneze împotriva tancurilor germane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind intervievat de o reporteriță americană, un bătrân cavalerist din cadrul unității în cauză declara (citez din memorie): „Stimată doamnă, cu tot respectul, ne credeți tâmpiți? Cum să lansăm o șarjă de cavalerie împotriva tancurilor? Da, am luptat alături de alte unități, dar nu călare.”

Problema cu poveștile eroice este că protagoniștii, de cele mai multe ori, preferă să trăiască și nu să se transforme în mituri și legende. Știu, „anticlimactic”, după cum s-ar spune.

Cităm din relatarea RT: „82 de militari ucraineni ajung la Sevastopol, în Crimeea, după ce au depus voluntar armele pe insula Zmeiniy (n.r. Insula Șerpilor). După parcurgerea unor proceduri legale pe termen scurt, soldații armatei ucrainene vor fi trimiși acasă la familiile lor.”

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry