Media de toate felurile geme de apeluri umanitare. Rețelele sociale sunt ocupate aproape în exclusivitate de acțiuni umanitare în favoarea refugiaților ucraineni. Și este bine că este așa!

Nimeni nu își dorește să fie izgonit din casă, să se teamă pentru viața lui și a familiei sale. Nimeni nu trebuie să se teamă că va rămâne fără bunuri acumulate uneori de-a lungul generațiilor.

Este inadmisibil ca oamenii să trăiască în secolul XXI sub amenințarea morții datorită apartenenței la o etnie, comunitate religioasă sau orientare sexuală. Și mă bucură faptul că românii se mobilizează.

Sau, mai bine zis au fost mobilizați de media. Imaginile cu tancul rus care trece intenționat peste mașina unui bătrân au făcut înconjurul planetei. Erau false, vehiculul scăpat de sub control fiind ucrainean, șoferul ucrainean, situația fiind un accident. Dar, ce bine a dat!

Nu mai menționez alte fake-news, precum cele legate de Insula Șerpilor sau de momente emoționale filmate în Libia sau Siria și prezentate ca fiind din Ucraina.

Ce doresc să le reamintesc cititorilor, este drama prin care trecea Serbia începând cu 24 martie 1999. Atunci, secretarul general NATO, Javier Solana, a decis bombardarea Serbiei!!

Vi se pare unilaterală decizia?

19 state membre NATO a bombardat Serbia timp de 78 de zile. 2500 de civili au murit. Alături de peste 1000 de militari.

O provincie pe nume Kosovo și-a declarat independența. Iar Occidentul i-a recunoscut independența și statalitatea între timp. Sună cunoscut? Există paralele?

V-ați implicat atunci? I-ați ajutat pe sârbi? Ați denunțat agresiunea NATO împotriva populației civile?

Aveți dreptate. Erau doar niște sârbi. Ce ne interesează? Pe lângă asta, la televizor ni s-a spus că sunt ticăloși.

Ulterior, în 2011 a început conflictul în Siria. Da, știu, un alt ticălos. Bashar Al-Assad. CNN spune că e dictator, iar CNN nu minte. Și toți cei care îl susțineau meritau să moară, nu e așa?

Conflictul acela s-a extins pe parcursul a aproape un deceniu, timp în care populația civilă, așa ca și în Ucraina, ca și în Serbia, ca și în Libia, a fost prinsă între fronturi. Ajutoare umanitare erau trimise de către forțele occidentale în toate zonele care NU erau controlate de forțe guvernamentale. De parcă acolo nu existau civili, nu existau oameni cu nevoi…

În 2014 m-am alăturat unei acțiuni desfășurate de o serie de asociații din Italia, care încercau să trimită lapte praf și alte produse de îngrijire a copiilor în Siria. Deoarece trebuiau să ajungă în zone controlate de forțele guvernamentale au fost declarate ca încălcând embargoul impus Siriei.

Vorbim despre lapte praf!

Un ultim punct aș dori să mai ating. V-ați interesat din 2014 și până acum de soarta civililor din zona Donbas? Da, știu, ni se spune că sunt toți niște ticăloși. Iar mass media nu minte, nu e așa?

Găsiți cu ușurință filme în care o fetiță de 7-8 ani povestește cum ultimii ani a dormit tot a doua noapte, din cauza focului de artilerie din fiecare noapte. Alți copii cum povestesc despre faptul că în fiecare noapte focul de artilerie dinspre Ucraina începe la 2:30.

Sute de mii au fugit în acești ani în Rusia. Cine altcineva îi primea?

Acum, închipuiți-vă că în august, anul trecut, când același președinte Zelinski, pe care îl lăudăm atât de mult, a interzis educația în limba română în Ucraina, Bucovina de Nord și-ar fi declarat independența.

Iar armata ucraineană, ar fi început să tragă în ei, așa cum o face în Donbas de aproape 8 ani? Care ar fi fost punctul nostru de vedere?

Repet, ajutorarea refugiaților, a oamenilor care au pierdut aproape tot, fără să fi fost vinovați de nimic, este O OBLIGAȚIE CREȘTINĂ.

Tot o obligație creștină este să îți iubești aproapele, indiferent de credință, culoare, etnie, orientare sexuală. Mi-aș dori foarte mult ca românii să fi reacționat la fel și în cazul sârbilor, și în cazul sirienilor, al libienilor, al etnicilor ruși din zona Donbas. Nici o viață omenească nu valorează mai mult decât alta, iar noi trebuie să trăim acest principiu.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
2Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry