Rosu, carnos si extrem de delicios, ardeiul kapia este o sursa importanta de vitamine (A, E, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti.
Printre beneficiile consumului acestei legume se numara:
🌶 Sustine buna functionare a sistemului digestiv si regleaza tranzitul intestinal, combatand probleme precum constipatia sau diareea;
🌶 Pigmentul care ii ofera culoarea rosie, licopenul, are o multime de efecte benefice; unele studii indica chiar ca ar reduce riscul de cancer de prostata, de col uterin sau pancreatic;
🌶 Antioxidantii combat efectul radicalilor liberi si stresul oxidativ;
🌶 Creste densitatea osoasa datorita vitaminei K (creste nivelul unei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase, reducand astfel riscul de osteoporoza);
🌶 Este benefic in tratatrea artritei datorita cuprului care il transforma intr-un antiinflamator natural eficient;
🌶 Manganul care se regaseste in concentratii ridicate in kapia are un rol important in functionarea creierului;
🌶 Protejeaza sistemul imunitar si mentine pielea tanara si parul sanatos datorita vitaminelor C, A, E si B3;
🌶 Contribuie la oxigenarea organismului, la sanatatea sistemului nervos si la reinnoirea celulara datorita vitaminei B6.
Reteta de astazi este pentru lutica cu ardei kapia.
Ingrediente:
1 kg ardei kapia
2 rosii mari
4-5 catei de usturoi
1 ardei iute (optional)
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
1.Coacem ardeii si rosiile, le curatam de coaja si seminte (ardeii) si le taiem: ardeii – fasii, rosiile – cubulete.
2. Pisam usturoiul si il adaugam peste celelalte ingrediente.
3. Adaugam sare, piper si, optional, ardeiul iute tocat marunt.
Calcul caloric per portie (250g):
Kcal: 90
Proteine: 3.5g
Lipide: 0.5.g
Carbohidrati: 15g
Fibre: 3.3g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție