M.A.I. și distrugerea moștenirii culturale brașovene

Prăbușirea sălii de sport a clubului Dinamo BUCUREȘTI în urmă cu câteva zile a atras puțină atenție din partea autorităților. Indignarea a fost mare în rândul foștilor sportivi, care au urcat pe podiumuri internaționale, pornind din această sală de sport discretă și în rândul membrilor comunității evanghelice din Bartolomeu, care se străduiesc să readucă în patrimoniul bisericii clădirea expropriată forțat de către autoritățile comuniste în toamna anului 1944.

Pentru a avea o imagine mai clară, cred că este necesară o privire asupra istoriei acestei comunități active și deosebit de întreprinzătoare. Desprinsă de sub tutela Bisericii Negre în anul 1862, comunitatea din jurul bisericii Sf. Bartolomeu și-a dezvoltat o structură comunitară impresionantă: a construit o școală proprie (impunătoarea clădire de pe str. Lungă nr. 160), o grădiniță (actuala clădire ISU de pe str. Școlii) și numeroase alte clădiri în care își desfășurau activitățile diferitele cluburi de sport, de muzică, societățile bărbaților, femeilor, pentru a numi numai o parte dintre ele.

Actuala sală a clubului Dinamo București, care contrar declarațiilor clubului, nu este nefolosită din anul 2016, ci găzduia antrenamentele grupurilor de copii până și în cursul acestui an, conform declarațiilor membrilor comunității evanghelice, este fosta sală de antrenamente a clubului de gimnastică aparținând bisericii Sf. Bartolomeu, clădire extinsă în anul 1921 cu o scenă, care astfel permitea și desfășurarea de evenimente culturale în incinta sa.

Așa cum spuneam anterior, sala aceasta, împreună cu grădinița și școala, ce aparțineau comunității religioase, au fost rechiziționate de armata sovietică, care le-a transformat în clădiri ale comandamentului său. Interesant este și faptul că, deși clădirile nu mai erau accesibile comunității evanghelice, aceasta era în continuare obligată să plătească impozitele pentru clădirile rechiziționate.

Șirul ilegalităților continuă cu predarea clădirilor de către comandamentul sovietic Ministerului Educației din România și mai apoi transferarea acestora către clubul sportiv Dinamo Brașov.

Abia în anul 2000, legea retrocedării clădirilor aparținând cultelor a permis și comunității evanghelice solicitarea restituirii acestor proprietăți. Deși solicitarea era deja înaintată autorităților, iar posesorul clădirii este modificat în înregistrările C.F., clădirea fiind predată în anul 2007 clubului Dinamo București.

Clădirea, nefiind întreținută începe să prezinte semne de degradare, solicitările repetate ale comunității evanghelice rămânând fără ecou la M.A.I., prima reacție venind abia în anul 2016, când ministerul comunică bisericii faptul că nu renovează clădirile aflate în litigiu.

În anul 2018, biserica evanghelică anunță ANRP, autoritatea responsabilă de gestionarea retrocedărilor, cu privire la faptul că a început să plouă în clădirea de pe str. Școlii, aflată în posesia clubului Dinamo București. Se trage astfel un semnal de alarmă asupra riscului de degradare, mai ales că în imediata vecinătate a clădirii există o grădiniță aflată în funcțiune.

Nici această solicitare nu aduce cu sine măsuri concrete. Dată fiind situația și lipsa de reacție a autorităților, biserica evanghelică Sf. Bartolomeu solicită efectuarea unei expertize de către expertul responsabil și de realizarea grilelor de evaluare ale Camerei Notarilor Publici Brașov și Covasna.

Pentru prima dată, M.A.I. are o reacție concretă, solicitând o contraexpertiză după ce i s-a comunicat rezultatul expertizei evaluatorului. Această contraexpertiză ar fi trebuit să se finalizeze în luna iunie a anului curent.

Înainte de a acuza biserica de faptul că dorește să evacueze clubul din spațiul respectiv, trebuie menționat faptul că și după retrocedarea clădirii, biserica ar fi obligată să îl mențină pe actualul utilizator în spațiu, ca și chiriaș, la o chirie fixă, stabilită prin lege, timp de cel puțin 10 ani!

Dar M.A.I., prin clubul Dinamo București, a reușit o performanță mai grozavă de atât: a adus clădirea într-o stare atât de avansată de degradare, încât un sfert din acoperiș s-a prăbușit. Astfel, ea nu poate fi folosită nici de sportivi, iar pentru comunitatea evanghelică va reprezenta o povară.

Să fie o mână criminală? Nu cred. Doar incompetență și dezinteres, două dintre caracteristicile marcante ale M.A.I. în ultimii ani.

Cert este că suntem în anul 2020, iar proprietățile cultelor încă nu sunt returnate. Statul refuză c obstinație să se desprindă de trecutul comunist și de crimele acestui regim. Iar faptul că preferă să lase clădirile să se prăbușească, decât să le returneze proprietarului de drept este doar unul dintre cazuri.

Merită menționată și situația clădirii situate vizavi de sala de sport prăbușită: clădirea ISU Brașov. Aceasta a fost returnată comunității evanghelice la începutul anului, hotărârea fiind însă contestată de către Consiliul Județean Brașov. De ce nu își dorește Consiliul Județean Brașov repararea (la mai bine de 30 de ani de la revoluție) unor nedreptăți comise de autoritățile comuniste? Poate ar fi bine să îi întrebăm. Doar suntem în campanie!

(foto credit: gsp.ro)

Redacția BrasovPress

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

1 Comment

  • Klein Albrecht
    Posted August 31, 2020 6:32 am 0Likes

    Mulțumim pentru redactare și înștiințare.

Comments are closed.