Mali ia măsuri împotriva Franței

Părând să dorească să își arate puterea în raport cu foștii săi stăpâni coloniali, colonelul Assimi Goita, președintele Republicii Mali a interzis emisia posturilor RFI și France 24.

La începutul acestei săptămâni, Human Rights Watch a declarat că soldații din Mali sunt responsabili de uciderea a cel puțin 71 de civili din decembrie. Știrea a fost preluată și redată de canalele franceze, difuzând și interviuri cu persoane ce au fost afectate de măsurile luate de armata din Mali, care conduce de facto țara.

Din august 2020, conducerea militară din Mali a organizat două lovituri de stat și a renunțat la planurile de a organiza alegeri în februarie, ceea ce a provocat sancțiuni din partea Blocului Regional al Africii de Vest și a Uniunii Europene.

Prezența Rusiei în această națiune deșertică a exacerbat tensiunile.

Oficialii occidentali au declarat că sute de contractori ai grupului militar privat rus Wagner operează în Mali. Wagner a negat că are o prezență acolo. Conducerea militară locală declară că în țară se află doar instructori militari ruși.

Ministerul de Externe al Franței a calificat decizia de suspendare a radiodifuzorilor drept un atac grav la adresa libertății presei și a declarat că acuzațiile de abuzuri ale armatei nu trebuie ignorate.

Interesant este că episodul s-a derulat aproape simultan cu interzicerea în Franța a canalelor rusești Russia Today și Sputnik.

(foto: Financial Afrik)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry