„Măsura limitării mobilității oamenilor este bună pentru că deranjează.”

„Îmi doresc din tot sufletul o carantină națională.”

Primul citat îi aparține lui Răzvan Cherecheș, consilier al Ministrului Sănătății, cel de-al doilea aparține dnei. dr. Andreea Moldovan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăți. Ambele enunțuri ne conturează dimensiunea lipsei de înțelegere a realității de către oamenii aflați în fruntea Ministerului Sănătății.

Din păcate, majoritatea politicienilor din fruntea ministerelor nu au o experiență reală a mediului economic. Nu înțeleg că pentru majoritatea cetățenilor banii nu vin din granturi, sponsorizări și finanțări, nici din contracte cu statul. Greul PIB-ului este dus de micii întreprinzători, care se luptă nu numai cu condițiile din piață, ci și cu guvernul aflat în spatele lor.

Dr. Andreea Moldovan a fost lăsată, în mod evident, de către Vlad Voiculescu să scoată castanele fierbinți din foc. Creșterea numărului de pacienți și lipsa unor măsuri reale de contrabalansare a efectelor carantinei locale sau regionale asupra economiei nu au cum să treacă nevăzute. Iar felul în care se prezintă în fața camerelor îi va afecta dnei. Moldovan reputația profesională cu siguranță. 

Cu excepția unor bani aruncați în ochii micilor antreprenori, care erau prea puțini pentru a reprezenta o soluție și nici un plan de viitor, Guvernul României nu oferă nimic.

Cu o excepție: diferite planuri de închidere a oamenilor în case.

Dimensiunea sadismului acestor funcționari este verbalizată de Răzvan Cherecheș, care spune că „măsura limitării mobilității oamenilor de la ora 22:00 în loc de 23:00 este o măsură bună. De unde știm că este o măsură bună? Pentru că îi deranjează pe oameni.”

Deci, nu pentru că previne răspândirea bolii (nici nu avea cum), nu pentru că facilitează acțiuni concentrate ale guvernului (acestea oricum nu au loc), ci pentru că deranjează. Ați înțeles care era scopul?

Votanții USR și-au pus ștampila pe acest partid, crezând (cu o naivitate nejustificată, dat fiind faptul că USR și-a arătat deja natura neo-marxistă în nenumărate rânduri) că vor avea „o țară ca afară”.

Să facem așadar o comparație.

Ziarul Handelsblatt anunță că, deși Germania se află în Lockdown până în 18 aprilie, în orașul Tübingen autoritățile au decis să le ofere tuturor locuitorilor teste COVID gratuite, un rezultat negativ asigurându-le accesul în restaurante, cafenele și alte spații publice, fără limitări în acea zi.

Astfel, localurile pot rămâne deschise, iar angajații pot să lucreze, în loc să stea la mila statului. În același timp, cetățenii pot să socializeze și să revină la o normalitate cotidiană. Costurile acestei facilități sunt mari, dar totuși mai mici decât închiderea tuturor micilor afaceri.

Cât de straniu este ca autoritățile să se gândească la binele cetățenilor și nu la noi moduri de a le genera un disconfort! Cât de straniu este să ai autorități dispuse la soluții creative pentru a-și susține cetățenii, în locul închiderii lor în case.

Cât de straniu este ca autoritățile să le vrea confortul, nu disconfortul cetățenilor.

Visul unei „Românii ca afară” rămâne unul îndepărtat, iar atâta timp cât avem mici satrapi în fruntea ministerelor, ne îndepărtăm pe zi ce trece tot mai mult de acest vis.

Remus Rădoiu

Publisher

(Sursa foto: digi24, publichealth)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry