Nicolas Sarkozy condamnat pentru corupție

Aceasta a fost decizia unui tribunal francez, ca urmare a unui proces ce a durat numai 10 zile. Într-o similitudine surprinzătoare cu cazurile mioritice, vorbim despre tentativa fostului președinte al Franței de a obține informații din interceptările efectuate într-un dosar.

Procurorii l-au acuzat, că a încercat să își exercite influența asupra judecătorului Gilbert Azibert prin intermediul avocatului și prietenului său vechi, Thierry Herzog (condamnat de asemenea la doi ani de închisoare, cu suspendare) și au cerut o pedeapsă de doi ani cu executare și doi ani cu suspendarea executării pedepsei.

Astfel, ca urmare a procesului în care a fost acuzat de periclitarea independenței Justiției și de corupție, fostul președinte al Franței a fost condamnat la trei ani de închisoare (doi cu suspendarea pedepsei), iar unui cu executarea pedepsei la domiciliu, cu brățară electronică, după cum declarau corespondenții AFP de la Palatul de Justiție.

Fostul președinte a anunțat deja că va contesta hotărârea în instanța superioară, dar condamnarea îi ridică totuși probleme în contextul în care un alt proces împotriva lui va începe în luna martie.

Și acest proces are ca obiect fapte de corupție, de această dată fiind vorba despre presupuse donații ilegale primite de la moștenitoarea imperiului L’Oreal, Liliane Bettencourt, Sarkozy fiind pe banca acuzaților alături de alte treisprezece persoane. Se pare că punctul de intersecție al celor două dosare rezidă în interceptările unor convorbiri telefonice, în care era implicat și avocatul fostului președinte, aspect ce a dus la contestarea vehementă a valabilității lor.

Nu este prima dată când Nicolas Sarkozy se confruntă cu acuzații de corupție, interceptările pornind de la o finanțare a campaniei sale pentru alegerile prezidențiale din 2012, care își avea originea în Libia. Dosarul respectiv fiind clasat între timp.

Redacția BrasovPress

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry