Noua constituție a Rusiei adoptată cu o majoritate covârșitoare

Deși a fost denumit în mod eronat referendum, plebiscitul național organizat de către președintele rus, Vladimir Putin, a reprezentat o confirmare publică a modificărilor aduse constituției statului rus.

Condițiile legale de modificare a constituției fuseseră deja îndeplinite prin votul Dumei, prin aprobarea obținută din partea curții constituționale și prin acordul celor 85 de subiecți federali ai Rusiei.

Cu toate acestea, plebiscitul național a fost organizat pentru a obține o largă aprobare pentru măsurile propuse. Iar rezultatele au fost pe măsură. Conform estimărilor oficiale, după numărarea a 99% dintre voturi, ca urmare a unei prezențe de peste 60% dintre persoanele cu drept de vot, un număr de 78% dintre votanți s-au exprimat în favoarea modificării constituției.

Printre noile prevederi se regăsesc interzicerea deținerii de conturi în străinătate sau a unei cetățenii străine de către funcționarii publici, interzicerea înstrăinării oricărui teritoriu rus, garantarea unui venit minim, care trebuie să se situeze deasupra costului de trai, indexarea pensiilor cel puțin cu indicele de inflație, respectiv stabilirea căsătoriei ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie.

Calea aleasă de poporul rus prin acest plebiscit este radical diferită de cea occidentală, discrepanță subliniată și de faptul că ambasada SUA a ales să arboreze steagul comunității gay pe ambasada sa din Moscova chiar în timp ce plebiscitul era în desfășurare.

Prezentul proces electoral subliniază încă o dată faptul că viziunea cetățenilor ruși cu privire la propriul lor viitor este diferită de cea a chinezilor și cu siguranță diferită de trecutul sovietic, dar nu se înscrie nici în așteptările culturale occidentale, care tocmai trec printr-un examen propriu, greu, în ceea ce privește integrarea valurilor de imigranți, respectiv a structurii multirasiale a societăților lor. 

Rusia rămâne un spațiu original, situat între Orient și Occident, promovând un set de valori și o viziune proprie.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry