O combinație de gusturi…

… arome,  vitamine, minerale si beneficii pentru organism…dovlecel umplut cu legume

Ce faci cand nu te poti hotara ce leguma gustoasa si sanatoasa sa mananci? Le combini pe toate si obtii un mix minunat de gusturi, arome,  vitamine, minerale si beneficii pentru organism. Ca atunci cand primesti cadou exact ceea ce iti doreai doar ca inca nu prinsese contur clar in tine pana nu l-ai primit. Cadoul meu este un dovlecel umplut cu legume si parjolit la cuptor.

Am taiat dovlecelul pe lung, i-am scobit mijlocul pana a ramas ca o barcuta si l-am lasat sa stea cu un strop de sare si putin piper pana au fost gata restul legumelor.

Separat, intr-o tigaie, am gatit miezul dovlecelului cu 5 ciuperci champignon, 3 buchetele de conopida, jumatate de ardei rosu, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi,1 morcov, 1/2 pahar de suc de rosii (puteti folosi si rosii, dar eu nu am avut) si 1 lingura de ulei. Am adaugat sare, praf de ardei iute si turmeric dupa gust. Le-am lasat pe foc pana s-au inmuiat, apoi le-am pus in dovlecei si i-am pus la cuptor aproximativ 30 de minute (pana se inmoaie dovlecelul). La final am adaugat patrunjel si l-am mancat cu pofta.

Pe langa un gust minunat, acest preparat care m-a sustinut in:

  • Lupta impotriva radicalilor liberi si reducerea inflamatiile din corp cu ajutorul antioxidantilor;
  • Reglarea tranzitului intestinal prin continutul ridicat de fibre;
  •  Oxigenarea creierului, buna functionare a atentiei si memoriei datorita complexului de vitamine B;
  • Buna functionare a rinichilor, ficatulului si colonului datorita proprietatilor diuretice date de continutul ridicat de apa din dovlecel;
  • Sanatatea inimii, ameliorarea nivelului tensiunii arteriale si neutralizarea efectelor excesului de sodiu prin potasiul din dovlecel;
  • Metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN-ului si protectia impotriva stresului oxidativ si infectiei datorita seleniului din ciuperci;
  • Lupta contra bacteriilor, fungilor si infectiilor cu viermi, a bacteriilor precum E.coli sau Salmonella din usturoi.

Acestea sunt doar cateva dintre multele beneficii ale dovlecelului umplut cu legume, dublate de un numar micut de calorii, caracteristica mereu apreciata.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 182

Proteine: 5.2g

Lipide: 10g

Carbohidrati: 18g

Fibre:10g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry