O idee delicioasă pentru un mic dejun sănătos

Un mic dejun de weekend hranitor, delicios, usor de preparat si de savurat: porridge din ovaz cu fulgi de cocos, fructe si pudra de catina, indulcit cu pasta de curmale. In plus, nici nu contine gluten.

Glutenul este o proteina regasita in mod natural in grau, orz, secara. Este folosit in special in panificatie deoarece ajuta la cresterea acestui tip de produse si face aluatul elastic si pufos.

Desi bine tolerat de organismul uman, exista si situatii in care glutenul poate declansa distrugerea mucoasei intestinului subtire, interferand cu absorbtia nutientilor din alimente.

Acesta este cazul persoanelor care sufera de boala celiaca si poate duce la probleme grave precum osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervoase şi crizele convulsive. Simtomele sunt variate, cele mai frecvente fiind balonarea si durerile abdominale.

O reactie mai putin grava la aceasta proteina o reprezinta intoleranta la gluten care poate genera simptome similare boalii celiace, dar fără leziuni intestinale.

In aceste situatii renuntarea la gluten este singura solutie. Insa sub 1% din populatia la nivel global pot pune aceste afectiuni pe seama glutenului.

Noi, restul de 99% care ne confruntam cu balonare sau oboseala pe care de multe ori le punem pe seama consumului de gluten am putea avea doar mese neregulate si ore putine de somn.

Glutenul este continut de bulgur, cous cous, faină integrala, farina, grau si germeni de grau, malt, orz, secara, semolina, faina spelta si produse derivate lor.

Putem inlocui aceste cereale cu amarant, cartof, hrisca, mei, orez, porumb, quinoa, tapioca sau ovaz.

Reteta pentru porridge din ovaz cu fulgi de cocos, fructe si pudra de catina, indulcit cu pasta de curmale:

Ingrediente:
1 cana de apa
½ cana fulgi de ovaz
1 lingura pasta de curmale
1 lingura pudra de catina
½ linguri goji
1 lingura fulgi de cocos
1 lingurita seminte de canepa decorticate
1 lingura afine proaspete
1 praf de sare

 Mod de preparare:
1.Punem apa la fiert cu un praf de sare.
2.Cand apa incepe sa fiarba, adaugam fulgii de ovaz si fierbem timp de 10 minunte.
3.Intr-un castron amestecam toate ingredientele si savuram cu bucurie.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 710
Proteine: 22.6g
Lipide: 30.8g
Carbohidrati: 99g
Fibre: 15.5g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment