O legumă la îndemână plină de sănătate – vânăta

Vinetele se numara printre legumele care ar trebui consumate cat mai des, mai ales vara cand sunt proaspete si pline de nutrienti care ne ajuta sa fim mai sanatosi, frumosi si luminosi.

Cu un continut de 92% apa, aceste legume sunt bogate in proteine, fibre solubile precum pectina, vitamine (K, A, parte din complexul B), minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu) si antioxidanti.

🍆 Vanata previne si trateaza anemia datorita fierului, element esential pentru transportul oxigenului in sange, de la plamani, la tesuturi.

🍆 Potasiul ajuta la mentinerea unui ritm cardiac stabil, pectina si bioflavonoidele scad nivelul colesterolului, vitamina K intareste vasele de sange si scade riscul de formare a cheagurilor de sange, transformand vanata intr-un protector al inimii.

🍆 Prin continutul ridicat de apa, vanata sustine eliminarea toxinelor din organism, contribuind astfel la detoxifierea rinichilor si a ficatului.

🍆 Antioxidantii protejează celulele, lupta impotriva radicalilor liberi si incetinesc procesului de imbatranire; in plus nasuninul (un antioxidant foarte puternic) actioneaza preponderent asupra sistemului nervos, imbunatatind activitatea cerebrala.

🍆 Vanata joaca un rol important si in mentinerea frumusetii noastre, ajutandu-ne sa slabim datorita fibrelor care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate, precum si a numarului mic de calorii continute, combate retentia de apa, stimuleaza cresterea parului prin vitamina B3, in timp ce vitamina A, care stimuleaza producția de sebum, ajuta la hidratarea si la prevenirea caderii acestuia.

De curand am descoperit o reteta noua pe care o gatesc cam o data la doua zile si inca nu m-am saturat de ea: vinete la cuptor cu usturoi si sos de legume cu caju:

Ingrediente:

2 vinete medii

1 lingura de ulei de masline

2 lingurite praf de usturoi

2 lingurite oregano

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Taiem vinetele pe lung, le crestam pana aproape de coaja, le stropim cu ulei si condimente (sare, praf de usturoi si oregano).

Tip: puteti folosi orice alte condimente preferati.

2. Coacem vinetele in cuptor, la foc mediu, aprox 30 de minute.

Ingrediente sos de legume:

1/2 cana de caju sau migdale hidratate (4 ore/caju; 8 ore/migdale)

1 morcov

1 cartof

1 pastranac

2 linguri fulgi de drojdie inactiva

1 lingurita praf de usturoi

1 lingurita praf de ceapa

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita fulgi de ardei iute (optional)

1/2 cana de apa

sare (dupa gust)

Mod de preparare sos de legume:

1. Coacem legumele in cuptor.

Tip: puteti fierbe legumele daca va este mai la indemana (eu am preferat sa le coc o data cu vinetele)

2. Amestecam toate ingredientele in blender pana obtinem o pasta omogena.

Calcul caloric per portie (200g vinete/50g sos de legume):

Kcal: 150 / 224 – total: 374

Proteine: 1.6g / 12g – total: 13.6g

Lipide: 10.4g / 12g – total: 24.4g

Carbohidrati: 17.4g / 40g – total: 57.4g

Fibre: 5g / 5g – total: 10g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment