O nouă apropiere între China și Arabia Saudită

Mediată de gigantul petrolier saudit Aramco (cu o valoare de piață de 2,3 triliarde USD).

Arabia Saudită poartă discuții cu China cu privire la vânzarea petrolului în yuani de șase ani, dar a accelerat negocierile în acest an, a relatat Wall Street Journal pe 15 martie.

La 8 martie, Aramco a declarat că a semnat un memorandum de înțelegere cu China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) pentru o potențială colaborare în China.

China cumpără de trei ori mai mult petrol din Arabia Saudită decât Statele Unite.

Republica Populară este cel mai mare partener comercial al Arabiei Saudite, achiziționând aproape 20% din produsele regatului, față de 5% în urmă cu două decenii. Iar compania chineză de telecomunicații Huawei Technologies și producătorul de oțel Baosteel construiesc rețele de telecomunicații și fabrici în Arabia Saudită, în timp ce Aramco intenționează să construiască un proiect de rafinare în valoare de 10 miliarde de dolari în China.

Beneficiul secundar este și optica similară cu privire la drepturile omului.

Wall Street Journal a relatat recent că Mohammed bin Salman a refuzat rugămințile SUA de a crește producția de petrol pe fondul crizei din Rusia. Iar sancțiunile în dolari împotriva Rusiei fac unele țări, în special cele din Orientul Mijlociu, să se gândească din nou la oportunitatea hegemoniei americane.

Combinând aceste informații cu vizitele recente ale președintelui sirian în Emiratele Arabe Unite, ajungem la o constelație interesantă, ce ar putea duce la o mutare a centrului regional de putere de la Washington la Beijing.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry