O nouă cerere de înălțare a paraclisului Maicii Domnului

Am primit pe adresa redacției următorul comunicat, adresat și primăriei municipiului Brașov, precum și primarului acesteia, dl. Allen Coliban.

Textul integral îl redăm în continuare:

„COLEGIUL  O.N.G. BRAȘOVENE

               Către                    CONSILIUL  LOCAL  BRAȘOV

                                            DOMNUL  PRIMAR ALLEN COLIBAN

                    În acest an, la 8 septembrie, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Brașovul o celebrează pe Ocrotitoarea spirituală a orașului, fiind consacrată oficial în anul 2010. Astfel, ziua de 8 septembrie a fiecărui an poate fi recunoscută ca fiind Ziua muncipiului Brașov, moment de sărbătorire și aplecare cu credință spre valorile tradițional-creștine ale locuitorilor acestei urbe, fără a se face vreo desebire religios confesională între membrii acestei comunități. Ceea ce trebuie, însă, semnalat, este faptul că, în ciuda cererilor și solicitărilor înaintate edililor în nenumărate rânduri în anii trecuți, încă nu s-a reușit edificarea unui spațiu care să reprezinte simbolic  recunoștința brașovenilor pentru oblăduirea și proteguirea Sfintei Marii pentru aceste locuri și pentru acești locuitori. Încă din anul 2010 un grup de inițiativă, persoane juridice și personalități de marcă ale culturii și vieții spirituale, au propus amenajarea unui paraclis în spațiul interior și în proximitatea peșterii pe de masivul Tâmpa, acolo unde, printr-o concidență deloc  întâmplătoare,  a existat și există  ”peștera Fecioarei”, și care astăzi este abandonată și părăginită, în ciuda faptului că zilnic acest areal este vizitat de sute de turiști de pretutindeni. Promisiunile oficialităților s-au lovit în final de opacitatea unor decizii asupra cărora nu insistăm aici și, ca atare, nu s-au făcut decât pași mici în împlinirea acestui demers. În anul Centenarului românesc s-a obținut din partea Ministerului Culturii promisiunea finanțării acestui paraclis, drept pentru care a fost inițiat un contact cu unul dintre marii arhitecți români de construcții bisericești, care a și executat un proiect al acestui edificiu, armonizat pe suprafața și specificul acelui spațiu mirific de pe masivul Tâmpa. Din păcate, primarul acelui timp, dl. Gh. Scripcaru, a blocat complet demersurile, invocând motive legate de protecția mediului, astfel încât prin ”grija” acestuia, mediul mai sus menționat este ”protejat” la această oră de… mizeria și gunoaiele trecătorilor și turiștilor ce nu puteau să fie decât indiferenți în fața acestor locuri abandonate. 

       Domnule Primar Allen Coliban, stimați membri ai Consiliului local Brașov, solicitarea noastră nu este deloc întâmplătoare în acest moment, avându-se în vedere greutățile, pericolele și lipsa unor condiții normale de viețuire din cauza gravei crize economice și sanitare în care se găsește România. Nu întâmplarea face ca țării noastre să i se definească superba sintagmă de ”Gradina Maicii Domnului” și nici faptul, neîntâmplător de asemenea, că orașul nostru, care se află în centrul acestei grădini, a împlinit voința Proniei Cerești de a primi proteguirea divină prin bunătatea angelică a Sfintei Marii. Nu este, deci, nimic întâmplător, distinși edili ai muncipiului Brașov, și doar necredința și lipsa de patriotism pot dărâma… (ne)întâmplător acest edificiu virtual pe care noi, cei de azi, trebuie să-l materializăm printr-un spațiu sacru de recunoștință și frumusețe. 

       Alăturăm acestei solicitări de suflet câteva din documentele care denotă anumitele eforturi și demersuri pe care noi, inițiatorii, le-am desfășurat în ultimii zece ani și credem că e timpul să trecem la treabă, construirea acestui paraclis pe masivul Tâmpa nefiind o investiție mare și nici extrem de pretențioasă, convenind împreună și asupra faptului că acel spațiu de reculegere și rugăciune se transferă, de fapt, întregii Câmpii a Bârsei, care se panoramează superb exact din punctul micului altar ce va fi construit la baza unei stânci pustiite și abandonate. O asemenea minunăție are darul de a duce peste hotarele județului nostru un renume pe care îl merităm și pe care nu trebuie decât să-l construim cu eforturi financiare modeste. Nu trebuie evitată realitatea contemporană a turismului religios, care se poartă cu succes în țări vest europene și căruia i se dedică adevărate sesiuni logistice de organizare și marketing. 

      Iată câteva din anexele de sprijin ale acestui demers:

1. Memoriu inițiat în 5 mai 2013 și înaintat Consiliilor local și județean;

2. Adresă susținere a academicianului Alexandru Surdu;

3. Adresă de susținere a marelui artist plastic Camilian Demetrescu;

4. Răspunsul Primăriei Brașov din 27 nov. 2024, care recunoaște valabilitatea demersului nostru;

5. Răspunsul pozitiv al Prefecturii Brașov din 04 iunie 2013;

6. Adresa Protopopiatului Brașov de susținere a acestui proiect.

     Menționăm că dispunem de un proiect gata întocmit, iar arhitectul acestuia este dispus să ne sprijine în momentul în care s-a luat decizia. Urmare celor de mai sus ne exprimăm și speranța, și certitudinea unui răspuns firesc , adică unul favorabil în scopul edificării unui Paraclis dedicat Sfintei Marii, Ocrotitoarea muncipiului Brașov.

      Vă mulțumim în numele ONG-urilor care solicită înfătuirea acestui edificiu cu valoare excepțională pentru urbea noastră și nu numai.In numele colegiului Scriitor Mircea Brenciu si Prof dr Liviu Pandele.”

Redacția BrasovPress

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry