Operațiuni „Steag Fals” în desfășurare

Operațiunile cu steaguri false sunt operațiuni sub acoperire, care sunt concepute pentru a induce în eroare publicul, în așa fel încât operațiunile par ca și cum acestea sunt efectuate de către alte entități. Numele este derivat din conceptul militar de zbor cu culori false, și anume, nava arborează pavilionul unei alte țări, altul decât propria țară.” – Wikipedia

Două astfel de operațiuni s-au desfășurat ieri. Pe de o parte este vorba despre teatrul dramatic din Mariupol, despre care autoritățile ucrainene susțin că a fost distrus de bombardamentul forțelor aeriene ale Rusiei. Aceștia ar fi lovit premeditat teatrul, știind că este un refugiu pentru populația civilă.

Informația a fost dezmințită de Ministerul rus al Apărării, care a subliniat că nu s-au mai desfășurat misiuni aeriene tocmai pentru a preveni înscenări de tipul celei de la maternitatea din Mariupol. În plus, purtătorul de cuvânt al ministerului a adăugat că refugiați venind din oraș i-ar fi informat că luptători din batalionul Azov adună oameni în incinta teatrului, cu scopul de a-i folosi ca scut uman.

De asemenea, începând cu data de 13 martie, pe canalele media apărea deja informația conform căreia se plănuiește o operațiune de tip steag fals, prin aruncarea în aer a teatrului din Mariupol, cu civili înăuntru.

În paralel, tot în cursul zilei de ieri, cel puțin 10 persoane au fost ucise în localitatea Cernigău. Surse ucrainene au declarat că aceștia au fost împușcați în timp ce stăteau la coadă la pâine de trupele ruse.

Un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia dezminte această informație, adăugând că nu dispun de trupe în acea regiune.

Pe măsură ce războiul se extinde, riscul unor operațiuni sub steag fals, pentru atragerea simpatiei sau compasiunii opiniei publice, crește. Prezența armamentului greu, de război, în publicul larg (să nu uităm că și Ucraina, ca orice altă țară, avea grupări infracționale) poate conduce la incidente imprevizibile.

La acestea se adaugă și acțiunile de dezinformare oficiale. Amintesc aici numai două: Insula Șerpilor și distrugerea vasului Vasili Bykov.

Situații similare au mai existat. Nu mai departe de războiul din Siria, unde pe 7 aprilie 2018 populația civilă din orașul Douma a fost atacată cu gaze de luptă. Planul era de a-l acuza pe președintele sirian, Bashar Al-Assad de crime împotriva populației civile. Ce nu s-a avut în vedere a fost lipsa de logică a unui astfel de atac. Orașul era deja sub controlul trupelor lui Bashar Al-Assad. De ce să omoare populația civilă dintr-un oraș, pe care dorea să îl mențină în zona sa de influență, un oraș deja ocupat?

Acțiuni similare se pare că se pregătesc deja în Ucraina. Lipsa unor informații clare cu privire la laboratoarele de armament biologic reprezintă numai una dintre aceste componente. Ce trebuie să facem în continuare este ceea ce ar fi trebuit să facem și până acum: să ne păstrăm cumpătul. Să ne informăm, să gândim rațional și să ne întrebăm: suntem cumva mințiți?

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry