Sancțiuni ale SUA împotriva sectorului IT din Rusia

Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat noi sancțiuni. Printre cei vizați se numără Serniya Engineering, cu sediul la Moscova, și producătorul de echipamente Sertal, ambele acuzate de Departamentul Trezoreriei că lucrează pentru a procura în mod ilicit echipamente și tehnologii pentru sectorul de apărare al Rusiei, care pot fi folosite în scopuri civile.

Statele Unite și Europa se tem însă că sancțiunile împotriva companiei rusești de software Kaspersky Lab vor spori riscurile de atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale, motiv pentru care nu există niciun consens în administrația americană în ceea ce privește restricțiile împotriva acestei companii, a afirmat miercuri The Wall Street Journal, citându-și sursele.

Potrivit surselor, Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe a amânat discuțiile privind posibilele sancțiuni împotriva Kaspersky Lab în cadrul Departamentului american al Trezoreriei.

Guvernul american a început să avertizeze în privat unele companii americane, a doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina, că Moscova ar putea manipula software-ul conceput de compania rusă de securitate cibernetică Kaspersky pentru a provoca daune, potrivit unui oficial american de rang înalt și a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Briefingurile clasificate fac parte dintr-o strategie mai amplă a Washingtonului de a pregăti furnizorii de infrastructuri critice, cum ar fi apa, telecomunicațiile și energia, pentru potențiale intruziuni rusești.

Kaspersky, unul dintre cei mai populari producători de software antivirus din industria securității cibernetice, are sediul central la Moscova și a fost fondat de un fost ofițer de informații rus, Eugene Kaspersky.

O purtătoare de cuvânt a Kaspersky a declarat, într-o declarație, că informările despre presupusele riscuri ale software-ului Kaspersky ar fi “și mai dăunătoare” pentru reputația Kaspersky “fără a oferi companiei posibilitatea de a răspunde direct la astfel de îngrijorări” și că “nu este adecvat sau corect“.

Înaltul oficial american a declarat că personalul Kaspersky din Rusia ar putea fi constrâns să ofere sau să ajute la stabilirea accesului de la distanță la computerele clienților lor de către agențiile rusești de aplicare a legii sau de informații.

Tell Us What You Think
3Like2Love1Haha1Wow1Sad2Angry