Părinți pomanagii

„Domnul Alocație”. Aceasta este porecla cu care s-a procopsit secretarul general al PNL, Robert Sighiartău ca urmare a luptei sale politice axate pe acest plan.

În mai multe interviuri acordate unor ziare precum Libertatea sau la Digi 24, acesta a înfierat conducerea PSD și guvernul format de acest partid pentru lipsa de implicare sau chiar piedicile puse proiectului de dublare a alocației copiilor.

Deși acesta proclama la finalul anului trecut: „Am reușit! Încă o victorie pentru copiii României a PNL! Alocațiile copiilor vor crește anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de creștere anuală a alocațiilor.  Din 2020, anual, alocațiile vor crește și pentru a le asigura copiilor o alocație cât mai decentă. PNL este singurul partid care se gândește la copii”, realitatea politică l-a ajuns destul de repede din urmă, când președintele propriului partid, cu diplomația și delicatețea ce îl caracterizează, a transformat părinții din România în milogi.

Astfel Ludovic Orban declara pentru Agerpres: ”Suntem în analiză (cu privire la posibilitatea de a ataca dublarea alocațiilor copiilor la CCR – n.r.). Noi suntem un guvern responsabil. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp nu are nicio legătură cu realitatea economică din România – noi și noi acte normative care generează scăderi de venituri, care generează noi cheltuieli și care riscă să arunce România în haos. Nu e normal. Fac apel la responsabilitate către membrii Parlamentului – nu mai votați astfel de acte normative, nu mai votați pomeni, nu mai votați creșteri de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare”.

Replica nu a întârziat să apară de la un alt politician român, europarlamentarul Victor Negrescu:

”Alocațiile pentru copii nu sunt o pomană. E vorba de un venit de la bugetul statului pentru copiii României. Germania a făcut la fel. A alocat 300 de euro pentru fiecare copil. Deci înseamnă că și dna Merkel dă pomeni cetățenilor germani. SUA a alocat 3500 de dolari pentru fiecare familie. Deci dl Trump tot pomeni face. Dacă vorbim de economie, e nevoie de o relansare. Mai multă încredere în economie, mai mult consum şi de ce nu, să sprijinim și zonele care au nevoie de suport. Și într-adevăr, familiile cu copii au nevoie de suport, mai ales că 900.000 de copii din România nu au avut acces la educație în ultimele trei luni, pentru că nu și-au permis.

Ne aflăm într-un astfel de moment nu din cauza Parlamentului. Fac o paranteză, reprezentanții PNL au încuviințat și mărirea pensiilor, nu s-au opus. Suntem în situația asta pentru că nu există un plan de relansare economică pentru România, prezentat în Parlament. Poate puteam face lucruri coerente pentru țară dacă actuala guvernare era dispusă să discute. Ori ei ies zilnic în conferințe de presă și atacă opoziția. Atacurile nu duc la nimic bun și trebuie să oprim asta.”

Într-adevăr, premierul Orban s-a remarcat în ultimele zile prin mai multe gafe, mai mult sau mai puțin premeditate. În timp ce atitudinea sa față de boicotarea comemorării Tratatului de la Trianon a fost cât se poate de premeditată, punând presiune și pe alte instituții ale statului, misiuni diplomatice și chiar Romfilatelia, jignirea adresată părinților poate să fie doar o alunecare freudiană, în care premierul nu a făcut decât să ne prezinte un punct de vedere suprimat de supraconștientul său.

Poate că părinții ar trebui să îi reamintească d-lui. Orban că ei reprezintă baza de dezvoltare a unei societăți. Că prin munca pe care o depun și timpul, pe care îl investesc în educarea copiilor contribuie decisiv la un viitor mai bun sau mai puțin bun al României. Poate că părinții ar trebui să îi reamintească d-lui. Orban că suma suplimentară oferită alocațiilor este ridicolă în comparație cu pensiile speciale plătite colegilor săi. Iar aici aș reaminti numai faptul că „cele mai mari 20 de pensii încasate de funcționarii publici parlamentari sunt cuprinse între 9.700 de lei și circa 20.000 de lei brut lunar. Șase funcționari parlamentari pensionați iau lunar pensie mai mare de 10.000 de lei brut, cu toate că ar fi meritat 0 lei la pensie, în baza contributivităţii, rezultă din datele comunicate de CNPP pentru Economica.net

Deci, domnule Ludovic Orban, dacă sunteți în căutarea unor pomanagii, priviți în jur. Îi regăsiți în parlament.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry