Parlamentul României, semnal puternic pentru demnitate națională

Plenul Camerei Deputaților a adoptat ieri, cu o largă majoritate de 235 de voturi, proiectul de lege privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. PSD, PNL, PMP și Pro-România au dovedit că pot lăsa la o parte disputele politice interminabile și pot acționa unitar atunci când interesul național al României o cere.

Votul de ieri din Camera Deputaților a fost fără îndoială un vot istoric. Deputații PSD, PNL, PMP, Pro-România și deputații grupului minorităților au votat cu toții, împreună, unitar, pentru adoptarea proiectului de lege privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, proiect inițiat de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae.

„Salut votul de miercuri al Camerei Deputaţilor care a aprobat cu largă majoritate proiectul de lege pe care l-am iniţiat pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Consider că este o zi mare pentru identitatea naţională şi pentru simbolistica românească, pentru statul român, pentru că această lege care a fost adoptată marchează 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon în România, ca o dată esenţială în evoluţia statului român şi contemporan românesc. (…) Această lege era necesară inclusiv pentru marcarea la nivelul tinerei generaţii a unei simbolistici naţionale”, a declarat Corlăţean, pentru AGERPRES.

Cum era de așteptat, liderul UDMR Kelemen Hunor a vorbit de la tribuna Camerei Deputaților nu ca un cetățean român de etnie maghiară ci ca un demnitar al Ungariei, manipulând și jucând din nou cartea victimizării comunității maghiare din România. În timp ce pretinde respectul majorității, Kelemen Hunor se face că nu vede lipsa de respect cu care politicienii UDMR tratează majoritatea.

Important este însă gestul deputaților care au lăsat la o parte pentru moment disputele politice și au înțeles că există teme mult mai importante care ar trebui să unească întreaga clasă politică nu împotriva cuiva ci pentru un principiu. Dacă pe cetățeanul român Kelemen Hunor nu-l deranjează faptul că revizionismul este politică de stat în Ungaria, deputații români (cu excepția celor de la UDMR care au votat împotrivă și a celor de la USR care s-au abținut) au arătat că nu vor tolera la nesfârșit propaganda revizionistă a Budapestei.

PNL și PSD, cele mai mari partide politice din România, au înțeles, măcar pentru un moment, faptul că în chestiunea pretențiilor UDMR trebuie să acționeze în favoarea intereselor statului român. Pentru că orice cedare în fața pretențiilor UDMR, oricât de mică, reprezintă în fapt o cedare în fața Ungariei. Iar când în Parlamentul de la București ai parlamentari care au declarat public, la congresul de anul trecut, loialitate drapelului Ungariei și steagului secuiesc, ai o problemă foarte mare ca stat. Iar problema asta nu este în interiorul unui cămin cultural dintr-o zonă rurală ci chiar în Parlamentul României.

PSD și PNL nu trebuie să se oprească aici. Votul de ieri trebuie să fie începutul conștientizării pericolului propagandei revizioniste și a imixtiunilor inacceptabile ale Ungariei în chestiuni interne ale statului român. PNL și PSD trebuie să înțeleagă faptul că linia demnității naționale și a adevărului istoric trebuie respectată indiferent dacă este vorba de Putere sau de Opoziție și că dincolo de disputele politice există principii de la care nu ar trebui să ne abatem.

Dan Tanasă

Jurnalist

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry