Paste cu sos de dovleac – așa încep bucuriile delicioase ale toamnei

Venirea toamnei ne aduce castane maronii si jucause, nuci delicioase care ne innegresc mainile, dar ne rasfata papilele gustative, miros de frunze uscate ,si o bucurie de culori care transforma orice padure intr-o paleta de acuarele.

Si, pentru ca este important sa aducem natura si in farfuriile noastre, astazi ne vom bucura de un alt cadou al toamnei, si anume dovleacul. Cu o culoare portocalie si o textura cremoasa atunci cand este copt, dovleacul apare toamna si poate fi consumat pe parcursul intregii ierni. Gustul sau dulce il face sa fie delicios atat in deserturi, cat si in preparatele sarate. 

Dovleacul este o sursa buna de vitamine (A, B-uri, C, E, K), minerale (mangan, potasiu, magneziu, cupru, fosfor, fier) si antioxidanti (luteina, zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten, beta-criptoxantina). In plus, este bogat in proteine si fibre, alaturi de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.

Vitamina A (o portie de dovleac ne asigura 200% din doza zilnica recomandata) ne imbunatateste vederea, in timp de beta-carotenul (transformat de organism tot in vitamina A) contribuie la sanatatea pielii, parului si unghiilor. 

Cu un continut de 94% apa, multe fibre si putine calorii, dovleacul ne hidrateaza, ne imbunatateste digestia si ne ajuta sa slabim crescand senzatia de satietate.

Datorita continutului de vitamine B, este recomandata si in caz de anemie, oboseala cronica, in perioadele foarte stresante sau in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate.

Antioxidantii beta-caroteni (prezentei in toate legumele si fructele portocalii) lupta impotriva cancerului.

Regleaza glicemia si tine nivelul colesterolului sub control, imbunatatete circulatia sangvina periferica si previne agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative.

In plus, are efecte antimicotice, antiseptic,antivirale, sustine sistemul imunitar si combate infectiile din organism.

Potasiul (o portie contine de 2 ori mai mult potasiu decat o banana) ne sustine in timpul antrenamentelor sportive prin energia oferita, dar si dupa acestea, in perioada de recuperare, cand ne scuteste de dureri musculare.

Reteta de astazi este pentru paste integrale cu sos cremos de dovleac:

Ingrediente:

200g paste integrale

200 g dovleac 

2 linguri fulgi de drojdie inactive

50 g caju hidratat

1 ceapa rosie

3 catei de usturoi

¼ lingurita scortisoara

3/4 pahar apa

Sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1.Coacem in cuptor dovleacul, ceapa si usturoiul.

2.Hidratam caju-ul minimum 4 ore.

3.Amestecam toate ingredientele cu ajutorul unui blender pana obtinem o pasta cremoasa si omogena.

4.Fierbem pastele si le amestecam cu sosul.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 476.25

Proteine: 20.08g

Lipide: 2.41g

Carbohidrati: 75.83g

Fibre: 9.12g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment