Inspirata de vremea de afara , astazi va propun o portie de paste din morcovi si dovlecel cu sos de legume si rosii uscate,  perfecta pentru a fi savurata sub soarele  primavaratic care a inundat cerul.

Morcovul  l-am ales deoarece, pe langa faptul ca are o culoarea vie si textura crocanta delicioasa, ne ajuta sa vedem mai bine  datorita continutului ridicat de betacaroten transformat de organism in vitamina A, completat de luteina si zeaxantina, in timp ce indicele glicemic scazut mentine nivelul de zahar din sange la un nivel mic. In plus, potasiul este responsabil de relaxarea vaselor de sange, reducand astfel riscul cresterii tensiunii arteriale si de fibrele contribuie la mentinerea nivelului colesterolului scazut.

Dovlecelul ajuta la buna functionare a rinichilor, ficatulului si colonului datorita continutul ridicat de apa, regleaza tranzitul intestinal prin continutul ridicat de fibre, lupta impotriva radicalilor liberi si reduce inflamatiile din corp cu ajutorul antioxidantilor, imbunatateste memoria, atentia, previne imbatranirea prematura a celulelor si instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos datorita complexului de vitamine B.

Cele doua legume minutate au fost completate de o pata de rosu , data de rosiile deshidratate, care nu au adus doar culoare preparatului, ci si fitonutrienti si antioxidanti, care ne ajuta sa luptam cu radicalii liberi, sustin dezvoltarea celulelor sanatoase si stopeaza multiplicarea celor cancerigene.

Sosul de legume mi se pare atat de gustos  si versatil incat il am aproape tot timpul in frigider (intr-un borcan de sticla inchis bine rezista pana la 5 zile) si il combin cu orice preparat , de la salate, paste, chiftelute sau pur si simplu cu paine. O sursa minunata de vitamine, minerale, proteine, fibre si grasimi sanatoase.


 Ingrediente paste de legume:
1 morcov mediu
½ dovlecel
4-5 rosii deshidratate
50g sos de legume

 Mod de preparare paste de legume:
1.Curatam morcovul si dovlecelul si le taiem cu ajutorul curatatorului de legume.

Tip: folositi doar partea exterioara a dovlecelului, partea cu seminte nu se preteaza atat de bine pentru paste. O puteti pastra pentru un alt preparat.

2.Punem apa cu sare la fiert. Cand a inceput sa fiarba, adaugam morcovii, iar dupa 3-4 minute, si dovleceii.
3. Fierbem legumele inca 5 minute apoi le scoatem intr-un caston cu apa rece.
4.Amestecam toate ingredientele.

 Ingrediente sos de legume:

1/2 cana de nuci si migdale hidratate (min 8 ore – eu le-am lasat peste noapte)
1 morcov
1 ceapa
4 catei de usturoi
1 pastranac
50g dovleac (optional) – il puteti inlocui cu 1 cartof
2 linguri fulgi de drojdie inactiva
1/2 lingurita fulgi de ardei iute (optional)
1/2 cana de apa
sare (dupa gust)

 Mod de preparare sos de legume:

1. Coacem legumele in cuptor.

Tip: puteti fierbe legumele daca va este mai la indemana.

2. Amestecam toate ingredientele in blender pana obtinem o pasta omogena.

Calcul caloric per portie (250g)
Kcal: 325
Proteine: 16.4g
Lipide: 12.9g
Carbohidrati: 63.1g
Fibre: 11.8g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment