Astazi am experimentat  cu un alt tip de linte si rezultatul a fost la fel de reusit ca si in celelalte cazuri: un pateu din linte maro cu adevarat delicios.

Mananc des linte pentru ca, pe langa faptul ca este foarte gustoasa  si versatila, reprezinta o sursa foarte buna de proteine (o cana de linte contine 12g de proteine, aprox 20% din DZR) si are multe alte beneficii pentru sanatate:

 Datorita continutului mare de fibre, ajuta la reducerea nivelul de colesterol din organism, contribuind la mentinerea sanatatii inimii, efect sustinut si de acidul folic care scade nivelul de homocisteina (produs toxic de descompunere rezultat din metabolismul proteinei in corpul uman) si magneziul care ajuta la buna circulatie a sangelui prin organism.

 Fibrele o transforma si intr-un aliat pentru digestie, prevenind constipatia. Conform studiilor de specialitate, barbatii au nevoie de 30-38 de grame de fibre zilnic, in timp ce femeile ar trebui sa consume 20-25 de grame pe zi. In 200 de grame de linte gasim peste 16 grame de fibre.

 Tot datorita fibrelor, lintea joaca un rol important si in pastrarea unui nivelul scazut al zaharului din organism, fiind recomandata persoanelor cu diabet sau probleme cu glicemia.

 Combinatia de fier, magneziu, zinc si complexul de B-uri, sustine concentrarea, ajuta la formarea amintirilor si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos.

 Fierul (o porție gatita asigura aprox 50% din DZR, lintea fiind una dintre cele mai importante surse vegetale de fier) joaca un rol important in transmiterea oxigenului la nivelul organismului si in productia de energie, contribuind astfel si la combaterea oboselii.

Reteta pentru pateu din linte:


 Ingrediente:
250g linte maro sau verde (eu am folosit maro)
1 morcov mic
50g telina
100g nuca
3-4 rosii uscate
1 lingura praf de ceapa/1 ceapa
4 catei de usturoi
1/2 lingurita chimion
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1.Hidratam lintea 8-12 ore si o fierbem, alaturi de morcov, telina si ceapa (daca nu folositi praf de ceapa) timp de 45 de minute.
2.Hidratam nuca 8-12 ore (eu am lasat-o peste noapte).
3.Mixam toate ingredientele in blender pana obtinem o pasta omogena.

Calcul caloric per portie (200g):
Kcal: 348
Proteine: 14 g
Lipide: 20.8g
Carbohidrati: 32.6g
Fibre: 11.07g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry