Perioada vacanțelor continuă…Unde putem călători și în ce condiții?

Acest an este unul deosebit dar mai ales diferit față de tot ce știam noi până acum. Însă călătorim în continuare, unii dintre noi cu rețineri alții cu mai mult curaj, mergem în vacanțe cu dorința de a ne relaxa și de a ne încărca bateriile dar mai ales pentru a ne deconeta pentru un scurt timp de rutina zilnică și poate pentru a uita preț de câteva zile de toată nebunia provocată de acest covid19.
Spre sfârșitul lunii luna Mai, imediat după ieșirea din starea de urgență, existau unele previziuni optimiste privind călătoriile concretizându-se cu relaxarea conditițiilor impuse de starea pandemică dar și cu revenirea treptată a excursiilor, pe de-o parte oamenii cu dor de ducă abia așteptând relaxarea, au ieșit ’’unde-au vazut cu ochii’’ iar pe de altă parte, turiștii cu vacanțele deja cumpărate și achitate (mulți dintre aceștia având vacanța rezervată încă de la sfârțitul lui 2019), au preferat ’’să se riște’’ și-au plecat totuși în excursia prestabilită!
             Așa cum nu ne-am fi așteptat atunci, la ieșirea din starea de urgență dar înțelegând acum destul de clar fenomenul, această relaxare a dus la creșterea foarte mare a numărului de noi cazuri de infectați pe zi dar a provocat și o mai mare incertitudine în ceea ce privește vacanțele. Aproape săptămânal iar după jumătatea lunii Iulie aproape zilnic au apărut tot felul de modificări și noi reglementări privind modul de călătorie mai ales în afara țării. Dacă la începutul sezonului estival România se afla pe lista țarilor cu acces facil în Europa, pe parcursul verii situația s-a schimbat iar țării impunându-i-se restricții, multe țări Europene au pregătit pentru turiștii români o serie de condiții obligatorii. Defapt acele previziuni optimiste de la ieșirea din starea de urgență au tras după sine tot felul de acțiuni incoerente cauzate poate de subestimarea ‘’puterii’’ virusului sars-cov-2 dar și de neglijența privind regulile de distanțiere și igienă atât din partea autorităților cât și a oamenilor de rând, acest lucru ducând la incertitudine și haos în turism… ba poți călători liber, ba ai restricții, ba tre’ să faci testul…
             În lunile Iunie si Iulie s-a putut călători destul de ușor în Bulgaria și Grecia – Grecia fiind prin excelență destinația lunii Iulie – acum nu mai putem afirma același lucru. Pe lângă completarea acelui chestionar online de acces în Grecia, apoi pe lângă introducerea regulei prezentării rezultatului negativ al testului covid-19 pentru turiștii ce călătoresc pe cale terestră pe meleaguri elene, începând cu 28.07.2020 același test molecular cu rezultat negativ a fost impus și turiștilor români care doresc meargă în Grecia cu avionul. Testul trebuie să fie prelevat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen iar în caz contrar nefiindu-le permis accesul intrarea pe teritoriul Greciei – bineînțeles acest lucru ducănd la renunțarea masivă a sejururile rezervate, consecință cauzată de panică și alte temeri.
               Dacă Grecia a fost destinația lunii Iulie se pare că TURCIA va fi vedeta lunii August! Asta deducem în urma celor declarate de oficiali și touroperatori!
Începând cu 27 iulie, Turcia a fost scoasă de pe Lista Galbenă iar la revenirea în țară din această destinație, turiștii nu vor mai fi nevoiți să intre in carantină, prin urmare charterele si zborurile comerciale vor fi reluate!
Având în vedere că și clima ajută foarte mult Turcia, touroperatorii declară că primul charter spre Antalya va fi pe 11.08.2020!

Alte motive pentru care avem de ce să credem ca Turcia va fi câștigătoarea lunii August și poate și a lunii Septembrie, ar fi: 

  • – În primul rând turistii romani nu sunt obligati să prezinte rezultatul negativ al testului Covid-19, totuși autoritatile aeroportuare vor face teste aleatorii la sosirea în țară 
  • – Nu au fost raportate cazuri de imbolnăviri în hoteluri din partea turistilor sosiți din alte țări
  • – Resorturile din Turcia oferă condiții extraordinare pentru copii și pentru cei dornici de relaxare totală iar pentru a evidenția în continuare acest lucru turiștii să aleagă cu încredere destinația, oficialitățile au impus reguli de distanțiere și igienă foarte stricte

Chiar dacă relația turistică româno-turcă pare favorabilă, în mai puțin de o lună, pe plan European s-au schimbat foarte multe legat de libertatea de a călători. Unele țări au închis granițele pentru România și altele au început să solicite un test negativ de covid-19 iar cele mai multe dintre ele impun carantina la domiciliu odată ce le-a fost trecută granița:

         AUSTRIA – accesul românilor le este permis dacă prezintă testul molecular negativ pentru virusul covid-19, testul atestat și certificat în limba engleză sau germană trebuie să fie prelevat cu maxim 72 ore înainte de a intra în țară. În caz contrar, turiștii vor intra în izolare timp de 10 zile la domiciliu (pentru rezidenți) sau într-o locație impusă de autorități pe cheltuiala personală! Mai există și varianta impunerii testului biologic la fața locului iar în caz de rezultat negativ, carantina va fi suspendată!
        
        UNGARIA – România a fost introdusă pe Lista Galbenă, prin urmare, celor ce doresc să intre pe teritoriu Ungariei le este impusă prezentarea a două teste negative sars-cov2 în ultimile 5 zile de la intrarea în Ungaria. Testele atestate și certificate în limba engleză sau maghiară trebuie să fe făcute la interval de 48 ore.

        BELGIA – turiștii români ce doresc să meargă în Belgia sunt obligați să completeze formularul online Passenger Locator Form, ce poate fi gasit aici: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.
Accesul pe teritoriul belgian este mai anevoios întucât, statul a introdus pe Lista Roșie anumite regiuni din România:
Centru: județele Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu, Mureș și Alba;
Zona de Sud-Vest: județele Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Olt dar și Gorj;
Sud-Estul Munteniei: Argeș, Călărați, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Prahova;
Zona de Sud-Est: Brăila, Buzău, Galați, Vrancea, Tulcea, Constanța.

Având în vedere această situație, românii provenind din zonele mai sus menționate și care doresc să călătorească în scop turistic, le este interzis accesul în Belgia. Le este permisă intrarea doar celor ce au reședință sau contract de muncă, în acest caz va fi impusă carantinarea iar statul va face acestora testul sars-cov2.

            CIPRU – Călătoriile în scop turistic NU sunt premise cetățenilor români și celor ce vin din România iar cei ce prezintă contract de muncă sau cu reședință li se impune autoizolarea.
           
            SLOVENIA – Cetățenii românicare intră pe teritoriul Sloveniei în scopul șederii (și nu al tranzitului), trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnatăde autorități, în aceste condiții turismul de relaxare este încă restricționat.
          
           SLOVACIA
– Romănii ce merg în scop turistic în Slovacia vor intra în izolare la reședința temporară (Pensiune, hotel, etc) iar după 5 zile de izolare li se va face testul RT PCR. Dacă rezultatul va fi negativ, turiștii își vor putea continua vacanța!

          PORTUGALIA – deși partea continentală impune restricții și condiția izolării, regiunea insulară (MADEIRA și INSULELE AZORE) impune turiștilor doar prezentarea testului negativ prelevat in ultimile 72 ore atestat si certificat iîn limba engleză.

          MAREA BRITANIE –li se impune autoizolarea pentru persoanelor care sosesc în din România.

          ITALIA – una dintre cele mai îndrăgite și mult așteptate destinații de vacanță a fost nevoită ca începând cu 24 Iulie să introducă izolarea la domiciliu celor ce vin dinspre România, acestă  măsură fiind valabilă până pe 10 August, dar cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția epidemiei de COVID-19 din țara noastră.

         SPANIA – și Spania este una dintre destinațiile preferate de români. Accesul turiștilor aici pare mai facil însă monitorizat, turiștii fiind obligați să completeze formularul online Passenger Locator Form, ce poate fi gasit aici:  https://spth.gob.es.

           Până când pe plan turistic la nivel Mondial situația devine mai clară, românii preferă și se simt mai în siguranță pe plaiurile mioritice, zonele montane fiind luate cu asalt. Au devenit de mare interes regiunile rurale cu povești și legende deosebite, cu obiceiuri tradiționale încă vii,  au devenit favorite drumețiile de weekend în locuri cu peisaje încântătoare unde te poți detensiona, relaxa și conecta cu natura mult mai ușor iar pentru experiente unice sunt preferate locatiile inedite (casuțe în copac, cazările in balon/ cort de lux, etc). Cu alte cuvinte Romania se cere exploatată, descoperită și simțită… dar în siguranță, liniște și fără grabă!


Dacă te regăsești în acest articol îmi ppți scrie în partea de jos a paginii la Leave a comment  sau mă poți găsi aici  sau poti împărtăși informația cu un simplu share!

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry