Peste 213 miliarde de dolari

Aceasta este valoarea depozitelor deținute de cetățenii ruși în Elveția.

Asociația bancherilor elvețieni (SBA) a estimat că băncile dețin între 150 și 200 de miliarde de franci elvețieni (213 miliarde de dolari) aparținând clienților ruși, în conturi offshore.

Astfel devine evident faptul că amploarea afacerilor rușilor bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru mondial pentru averi offshore, este mult mai extinsă decât expunerea indicată în bilanțurile publicate de câteva dintre companiile financiare locale.

Dezvăluirea SBA este o acțiune foarte rară pentru Elveția, care a blocat cu strictețe multe solicitări anterioare de transparență, și vine în contextul în care a luat măsura neobișnuită de a aplica sancțiunile Uniunii Europene asupra capitalului rusesc după acțiunea Moscovei din Ucraina.

Estimarea SBA, care eclipsează indicațiile inițiale privind expunerea față de capitalul provenit din Rusia, face clară amploarea sarcinii de a impune sancțiuni, cum ar fi înghețarea capitalului financiar.

Cu toate acestea SBA a subliniat că acest capital este doar un mici procent în comparație cu activele globale deținute în Elveția, țară considerată ca fiind un refugiu sigur pentru banii lor de generații de persoane bogate din întreaga lume.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry