Poliția arestează peste 50 de reprezentanți ai mișcărilor democratice

Mâna de fier a Chinei se strânge tot mai puternic în jurul Hong Kong-ului. 

Deși a revenit în anul 1997 în cadrul Chinei, fosta colonie britanică se bucura de libertăți și o autonomie sporită, conform principiului „o țară, două sisteme”.

Libertatea de exprimare și de inițiativă garantate de Hong Kong, nu au dus numai la o dezvoltare economică puternică a micului stat (sau provincii), ci au reprezentat motivul pentru care Edward Snowden l-a ales ca destinație după plecarea din SUA și ca punct de întâlnire cu jurnaliștii internaționali, care urmau să afle secretele NSA și CIA, care au zdruncinat lumea occidentală.

Revenind la evenimentele de ieri, acestea au avut loc ca urmare a faptului că forțele democratice din Hong Kong au ales ca în a doua jumătate a anului trecut să organizeze alegeri preliminare, pentru a determina cei mai performanți candidați, care să le asigure victoria în alegerile pentru legislativul local, ce ar urma să aibă loc după ridicarea restricțiilor cauzate de pandemia COVID-19.

Hong Kong-ul este scena unor manifestații pro-democratice de amploare, declanșate pe data de 15 martie 2019. Acestea veneau ca urmare a introducerii unei noi legi de securitate internă, care reprezenta baza pentru arestarea criticilor regimului comunist și judecarea acestora în instanțele chineze, nu în cadrul celor din Hong Kong.

Deși se împlinesc în curând 2 ani de la declanșarea protestelor, acestea nu au scăzut în vehemență, protestatarii organizându-se pentru o rezistență de durată. Aceasta include și menținerea controlului asupra legislativului din Hong Kong, măsură interpretată de guvernul chinez ca fiind ostilă. Astfel, în cursul zilei de ieri, pe baza prevederilor legislației de securitate internă, a fost arestat un număr de 53 de activiști și politicieni locali.

Printre cei arestați se numără Wu Chi Wai, fostul președinte al partidului democratic de opoziție din Hong Kong, fosta parlamentară Helena Wong, Lam Cheuk Ting, James To, Andrew Wan, Alvin Yeung, precum și cunoscutul activist Benny Tai.

Puținele informații prezentate de ziarul „South China Morning Post” indică și percheziții ale diferitelor domicilii, printre care și cel al activistului Joshua Wong (24) aflat deja în arest pentru protestele pro-democratice, pe care le-a organizat.

Acordul de revenire a fostei colonii sub controlul Chinei specifica o obligație de menținere a sistemului democratic și a libertăților garantate de conducerea colonială până în anul 2047. În mod deloc surprinzător, Beijing-ul a fost deranjat de libertatea promovată și trăită în Hong Kong, iar restrângerea acestora era numai o chestiune de timp.

Se pare că momentul este unul oportun pentru măsuri de forță, din moment ce majoritatea statelor occidentale se confruntă cu provocări grave, cauzate de pandemia COVID, iar SUA se află într-o perioadă prelungită de tranziție. Rusia nu are niciun interes în criticarea acțiunilor de forță ale Partidului Comunist Chinez, iar alte centre de putere sunt ca și inexistente.

Proteste cu privire la arestări s-au auzit aproape exclusiv din spațiul britanic, iar lipsa de încredere în susținerea occidentului este evidențiată și de numărul mare de dizidenți care părăsesc Hong Kong-ul în căutarea unui refugiu sigur în alte state.

Deși prioritățile par a fi altele la acest moment, Occidentul ar comite o greșeală gravă și ar genera un precedent periculos, dacă ar închide ochii la suprimarea libertăților din Hong Kong și la încălcarea acordurilor internaționale, care garantau libertățile cetățenilor acestui mic stat, cel puțin până în anul 2047.

Remus Rădoiu

Publisher

(sursa foto: dpa)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry