Boris Johnson își cere scuze

Johnson a declarat în fața parlamentarilor din Camera Comunelor că pur și simplu “nu mi-a trecut prin cap” că adunarea de ziua de naștere, cu tot cu tort, a fost o petrecere.

Politicienii din opoziție – și unii dintre conservatorii aflați la guvernare – au cerut cu tot mai multă frustrare ca Johnson să demisioneze de când au început să circule la sfârșitul anului trecut povești despre petreceri în biroul premierului și în alte clădiri guvernamentale în 2020 și 2021, în timp ce milioane de oameni din țară au fost împiedicați să se întâlnească cu prietenii și familia sau chiar să participe la înmormântările celor dragi.

Săptămâna trecută, Johnson a fost amendat cu 50 de lire sterline pentru că a participat la propria petrecere surpriză de ziua sa de naștere în Downing St. 10 în iunie 2020, devenind astfel primul prim-ministru britanic despre care s-a constatat vreodată că a încălcat legea în timpul mandatului.

Liderul Partidului Laburist din opoziție, Keir Starmer, a catalogat scuzele ca fiind “o glumă” și i-a provocat pe conservatori să se debaraseze de Johnson.

El știe că este necinstit și incapabil să se schimbe“, a spus Starmer. “Așa că îi trage pe toți ceilalți în jos cu el”.

Laburiștii nu au renunțat la încercarea de a-i determina pe legislatori să-l supună pe Johnson unui vot de neîncredere în legătură cu scandalul “partygate“. Speakerul Hoyle a declarat că va permite laburiștilor să organizeze joi o dezbatere și un vot în Camera Comunelor cu privire la posibilitatea ca Johnson să fie investigat pentru că ar fi indus în eroare Parlamentul. În general, se așteaptă ca miniștrii care au fost găsiți că au făcut acest lucru cu bună știință să demisioneze.

Marea majoritate conservatoare din Parlament înseamnă că este puțin probabil ca măsura să fie încununată de succes, dar îi va forța pe legislatorii conservatori, care nu se simt confortabil cu premierul, să îl susțină public sau să îl critice.

Imaginea internațională a lui Johnson, afectată de ieșirea dezordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană sub conducerea sa, a fost revigorată de sprijinul său ferm militar, politic și moral pentru Ucraina. Johnson a călătorit la Kiev la începutul acestei luni pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelensky.

Necazurile lui Johnson nu s-au terminat și ar putea să se confrunte în continuare cu alte amenzi. Până acum au fost date cel puțin 50 de amenzi, inclusiv lui Johnson, soției sale Carrie și șefului Trezoreriei, Rishi Sunak.

Dacă Johnson este sancționat din nou, apelurile pentru un vot de neîncredere ar putea crește în rândul conservatorilor. Deocamdată, mulți își așteaptă timpul și așteaptă să vadă dacă furia publică se va traduce în pierderi pentru partid la alegerile locale din întreaga țară de pe 5 mai.

Colegul conservator Mark Harper, un fost șef al guvernului, a declarat că Johnson “a încălcat legile pe care a spus țării că trebuie să le respecte” și “nu a fost direct în legătură cu acest lucru”.

“Îmi pare foarte rău că trebuie să spun acest lucru, dar nu mai cred că este demn de marea funcție pe care o deține“, a spus Harper.

(foto: New Statesman)

Tell Us What You Think
24Like10Love8Haha4Wow5Sad5Angry