Primăvara în farfurie

Cum primavara nu vrea sub nici o forma sa vina, m-am hotarat sa o aduc la mine in farfurie cu un curry colorat si aromat cu cartof dulce, mazare verde, fasole neagra, ardei rosu, spanac, broccoli si lapte de cocos.

O simfonie de culori, gusturi si texturi, care sa imi incante atat ochii, cat si papilele gustative. 

Un preparat pe cat de aspectuos si gustos, pe atat de sanatos:

 Cartoful dulce contine multa vitamina A (120% din doza zilnica recomandata in aprox 100g), C, E, potasiu, calciu, fier si fibre, contribuind la imbunatatirea digestiei, stabilizarea nivelului de zahar din sange, micsorarea presiunii sanguine, mentinerea greutatii sub control, precum si la sanatatea si frumusetea pielii si parului.

 Mazarea este o leguminoasa bogata in proteine, vitaminele A, B1, B6, C si K, cu un continut mare de fibre si unul redus de grasimi. Sustine sanatatea oaselor si a inimii, are proprietati antiinflamatorii si ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii premature.

 Broccoli are proprietati anticancerigene sustine sanatatea inimii prin stoparea inflamatiei peretilor arteriali, scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei tesuturilor, ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, asociata cel mai mult cu ulcerele de stomac si, în multe cazuri, cu cancerul gastric si contribuie la eliminarea toxinelor (inclusiv a aresenicului si pesticidelor).

 Fasolea are un continut perfect echilibrat de carbohidrati cu amidon si proteine: aproximativ 50% din aportul lor de calorii provine din carbohidrati complecsi si 20-30% din proteine, cu foarte putine grasimi, in special acizi grasi esentiali, omega-3 si omega-6. Toate acestea sunt completate de fibre, vitamine B si E, fier, zinc si magneziu.

 Spanacul imbunatateste vederea, scade tensiunea arteriala, contribuie la relaxarea vaselor de sange si a arterelor, accelereaza metabolismul, mentine parul si pielea hidratate datorita cantitatilor mari de vitamina A.

 Ingrediente:
2 cartofi dulci medii, curatati si taiati in cubulete
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 ardei rosu taiat cubulete
½ cana mazare congelata
½ cana fasole neagra fiarta
1 bucata de broccoli desfacuta in buchetele
1 cana de spanac
1 cana lapte de cocos
3 cani de apa sau supa de legume
1 bucata de ghimbir (aprox 20 mm) rasa
2 lingurite de turmeric
½ lingurita de chimion
½ lingurita scortisoara
½ lingurita curry
½ lingurita fulgi de ardei iute
zeama de la ½ lamaie
sare (dupa gust)
patrunjel proaspat tocat

 Mod de preparare:
1. ”Calim” ceapa taiata cubulete si usturoiul intr-un ¼ cana apa/supa de legume timp de 5 minute, amestecand pentru a nu se prinde.
2. Adaugam condimentele si continuam sa amestecam timp de 2-3 minute.
3. Urmeaza mazarea, fasolea, ardeiul rosu, laptele de cocos si apa/supa de legume si fierbem la foc mediu, acoperit, timp de 10 minute.
4. Adaugam cartoful dulce, dupa alte 10 minute, broccoli, si dupa alte 10 minute, spanacul (daca este necesar, mai adaugam si apa/supa de legume).
5. Dupa 5 minute, adaugam zeama de lamaie si patrunjelul proaspat tocat.

Calcul caloric per portie (250g):
Kcal: 227
Proteine: 8.55g
Lipide: 9.55g
Carbohidrati: 29.32g
Fibre: 8.78g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry