Proiectul UDMR care va oficializa limba maghiară în instanțele din România, adoptat tacit de Camera Deputaților, așteaptă votul Senatului de aproape 7 ani

Proiectul de lege care va oficializa practic limba maghiară în instanțele de judecată din România, adoptat tacit de Camera Deputaților, este blocat din octombrie 2013 la Senat.

Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 9 Justiția al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr. 282/2007, inițiat de către UDMR-iștii Márton Árpád-Francisc și Máté András-Levente, prin care se dorește legiferarea obligativității ca instanțele de judecată din România să angajeze cunoscători ai limbilor minorităților în zonele în care aceștia au o pondere de peste 20% din totalul populației a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în luna octombrie 2013 (detalii aici).

Conform proiectului adoptat tacit de Camera Deputaților în 2013instanțele și parchetele din zonele în care minoritățile naționale au o pondere de peste 20% vor fi obligate să angajeze magistrați care să cunoască limba minorătății. Mai mult, în instanțe vor putea fi introduse cereri și alte înscrisuri și în limba minorității naționale, costul traducerilor urmând a cădea în sarcina statului.

Potrivit formei adoptate de către Camera Deputaților, judecătorii și procurorii care au susținut un examen de cunoaștere a unei limbi minoritare pot solicita cu precădere numirea la judecătoriile în raza cărora minoritatea respectivă are o pondere semnificativă. De asemenea, candidații declarați admiși la examenul de cunoaștere a unei limbi minoritare au prioritate în alegerea posturilor de la judecătoriile în a căror rază minoritatea națională respectivă are o pondere semnificativă. Potrivit art. 5 din legea adoptată de Camera Deputaților, tribunalele și curțile de apel vor fi obligate prin lege să angajeze și cunoscători ai limbii minoritare dacă se află într-o zonă în care o minoritate are o pondere mai mare de 20% din totalul populației.

De asemenea, legea adoptată prevede foarte clar faptul că pentru posturile vacante care necesită cunoașterea limbii unei minorități naționale pot participa doar candidații care au susținut un examen de cunoaștere a limbii minorității. Mai mult, vor putea fi adresate cereri și alte înscrisuri și în limba minorității naționale, costurile ocazionate căzând în sarcina statului, instanțele fiind obligate să angajeze magistrați și personal auxiliar ”într-un număr suficient” pentru a garanta funcționarea instanțelor.

La sfârșitul lunii ianuarie a.c. Guvernul României a trimis Senatului punctul de vedere cu privire la proiectul de lege prin care UDMR urmărește practic oficilizarea limbii maghiare în instanțele de judecată.

Potrivit adresei comunicată de Prim-Ministrul Ludovic Orban, Guvernul României nu susține inițiativa legislativă privind punerea în aplicare a prevederilor art. 9 Justiția al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr. 282/2007.

Dan Tanasă

Jurnalist

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry