Proteste de amploare în Tunisia

Mii de susținători ai unui partid strict secular tunisian au protestat duminică împotriva președintelui Kais Saied, ca urmare a tipului de guvernare unipersonală impus de acesta și a incapacității lui de a evita criza economică, demonstrând astfel existența unei opoziții tot mai largi față de acțiunile sale.

Protestul este cel mai mare al Partidului Constituțional Liber de când Saied a preluat puterea executivă vara trecută, dizolvând parlamentul și asumându-și guvernarea prin decret, acțiuni pe care mulți dintre adversarii săi politici le-au numit lovitură de stat.

Partidul și conducătoarea acestuia, Abir Moussi, sunt critici vocali ai sistemului democratic pe care Tunisia l-a introdus după revoluția din 2011, promovând o viziune nostalgică a regimului autocratic al lui Zine el-Abidine Ben Ali care l-a precedat.

Aceasta nu este însă nici de departe singura forță de opoziție, Partidul Constituțional Liber având un vocal competitor. Partidul moderat islamic Ennahda este de asemenea un contestatar a conducerii unice prin decret, dar și al doamnei Moussi și al viziunii acesteia pentru viitorul Tunisiei.

Țara se confruntă cu o criză a finanțelor publice, pentru care a demarat discuții cu Fondul Monetar Internațional în vederea unui pachet de salvare, dar tunisienii se confruntă deja cu penurie de produse de bază, inclusiv făină, griș și zahăr.

(sursa foto: The Arab Weekly)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry