Quiche cu maia, spanac și cremă de caju

Zilele trecute am profitat de faptul ca piata este inca plina de spanac  si ca am inceput sa ma imprietenesc din ce in ce mai bine cu maiaua  despre care va povesteam in postarea precedenta. Asa a rezultat un quiche minunat  cu spanac si crema de caju, un preparat gustos si sanatos:

Spanacul scade tensiunea arteriala, contribuie la relaxarea vaselor de sange si a arterelor, ne accelereaza metabolismul, ne mentine parul si pielea hidratate.

Nucile de caju lupta impotriva radicalilor liberi, ne sustin sanatatea inimii, a oaselor, a tesuturilor musculare si a vederii. Tot ele sunt responsabile si de frumusetea parului, a pielii si ne ajuta sa fim mai putin stresati.

Maiaua contine probiotice naturale esentiale pentru un sistem digestiv sanatos si neutralizeaza acidul fitic din grau permitand vitaminelor, mineralelor si restului ingredientelor din acestea sa fie absorbite corespunzator de organism.

In plus, acest quiche poate fi tolerat mai usor de persoanele cu intoleranta la gluten deoarece enzimele produse de maia in timpul fermentatiei indeparteaza anumite bucati din molecula de gluten (exact cele care pot afecta sistemul imunitar).

Reteta necesita mult timp (deoarece aluatul cu maia trebuie lasat la dospit intre 18 si 30 de ore), dar nu si multa munca.

Aluat:

1/2 cana de maia

1 1/2 cani de faina integrala

1/2 cana ulei de masline/floarea soarelui/cocos (dupa gust)

1/4 cana apa (daca aluatul este prea tare, mai puteti adaua 1,2 linguri de apa)

1/2 lingurita de sare

Amestecati faina, uleiul si sarea intr-un castron. Intr-un alt castron amestecati maiaua cu apa si apoi adaugati-o peste compozitia din primul bol, amestecand bine pana obtineti un aluat omogen.

Lasati aluatul la dospit, intr-un bol curat, acoperit cu folie alimentara: 6 ore in bucatarie (la temperatura camerei) si intre 12 si 24 ore in frigider (deci un total de 18 -30 ore de dospit).

Pentru copt intindeti-l in tava (tapetata bine cu ulei si faina) cu ajutorul degetelor intepati-l din loc in loc cu furculita (eu am pastrat putin aluat pentru zabrelele de deasupra, dar nu este obligatoriu).

Coaceti aluatul 10 minute inainte de a aduga umplutura.

 Umplutura:

Partea 1:

150g de caju hidratat minimum 2 ore

100 ml apa

1,2 linguri de fulgi de drojdie inactiva (dupa gust)

sare, piper, oregano (dupa gust)

Amestecati toate ingredientele cu ajutorul blenderului pana obtineti o crema fina, omogena si gustoasa.

Partea 2:

500g spanac

1 legatura de ceapa verde

1 ardei rosu

1 legatura de marar

Taiati ceapa si ardeiul si le puneti pe foc pana se inmoaie (cu 1 lingura de ulei sau putina apa) – aprox 5 min, adaugati spanacul (taiat si el), mai lasati 5 minute si opriti focul.

Adaugati crema de caju si mararul si turnati peste aluat proaspat scos din cuptor.

Lasati quiche-ul la cuptor, la foc mediu, timp de 1 ora, verificand constant sa nu se arda.

Calcul caloric per felie (250g):

Kcal: 450

Proteine: 19g

Lipide: 20g

Carbohidrati: 52g

Fibre: 8g

Sânziana Mițurca

Coach de nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry