Răsfăț de weekend cu ciuperci și vin alb

Weekend-ul este perioada ideala pentru a experimenta retete  noi, cu ingrediente pe care nu le folosim in mod curent. Si astfel a aparut o delicioasa combinatie de ciuperci cu spanac, orez integral si vin alb. 

Imi plac mult ciupercile si ma bucur ca sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acest lucru nu este foarte complicat tinand cont de faptul ca in lume exista peste 100.000  de soiuri de ciuperci, unele otravitoare, altele comestibile, folosite in scopuri medicinale sau chiar psihoactive/halucinogene. 

Majoritatea soiurilorde ciuperci comestibile contin in proportie de 98% aceleasi substante: majoritatea vitaminelor B (B1, B2,B3, B5, B6, B9), vitamina D, minerale (cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si seleniu – care poate fi gasit in putine alimente), fibre, antioxidanti si apa (90% din structura lor).

Au efecte diuretice, antiinflamatoare, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la sustinerea activitatii glandei tiroide si a sistemului reproductive si joaca un rol important in intarirea firul de par si infrumusetarea tenului.

Spanacul este bogat in vitamine precum B1, B2, B6, B9, C, E si K, alaturi de caroten, protide, luteina, acid folic, multa clorofila si fier. Printre beneficiile sale se numara imbunatatirea vederii, scaderea tensiunii arteriale, relaxarea vaselor de sange si a arterelor si mentinerea parului si a pielii hidratate si sanatoase.

Orezul integral este de preferat orezului alb deoarece atat taratele, cat si germenii sunt pastrati, transformandu-l intr-o sursa importanta de vitamine (complexul B), minerale (mangan, magneziu, fosfor) si fibre, atat de benefice pentru sanatate.

Reteta pentru ciuperci cu spanac, orez integral si vin alb:

 Ingrediente:
1 cana de orez integral
500g ciuperci (eu am folosit champignion brune)
1 mana de spanac
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 pahat de vin (aprox 200ml)
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1.Hidratam orezul timp de 8-12 ore intr-un castron cu 2 cani de apa (eu l-am lasat peste noapte).
2.Fierbem orezul.
3.“Calim” ceapa si usturoiul cu putina apa pana se inmoaie (max 5 min).
4.Adaugam ciupercile taiate marunt si sarea care le va ajuta sa isi lase apa si sa se inmoaie.

Tip: nu este nevoie sa adaugati apa suplimentara pentru ca isi vor lasa ciupercile suficienta.

5.Punem vinul si lasam totul la foc mic timp de 10-15 minute.
6.Adaugam orezul, spanacul si piperul si mai fierbem alte 5-10 minute (pana se amesteca toate gusturile).

Calcul caloric per portie (250g)
Kcal: 290
Proteine: 14.8g
Lipide: 7.4g
Carbohidrati: 42g
Fibre:10.2g 

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry