România așteaptă să o descoperi frumos și în tihnă

Menționam în acest articol de existenta acelor grupuri pe Facebook: Ce vezi de la geamul tău și What you see from your window ca fiind adevărate surse de inspirație mai ales pentru călătorii iar românii sunt foarte activi pe ambele grupuri. Acesta mă face sa cred ca suntem nostalgici după drumeții și dornici să repornim în călătorii.
Având în vedere perioada de pandemie pe care încă o traversăm și chiar dacă ieri a fost ultima zi de stare de urgență, vacanța este un subiect încă sensibil, cu multe neclarități pentru acest an, sejururile în țară par a fi mai atractive.
Conform unui sondaj de opinii și a informațiilor adunate de pe unele grupuri de pe rețelele de socializare, pot transmite că este o certitudine că cei mai mulți dintre turiști, vor alege sa călătorească autohton cel puțin până la sfârșitul anului și până la urmă acesta este un lucru de bun augur, la fel cum este sănătos să cumpărăm produse cât mai naturale și de la producători locali. Pe lângă faptul că aducem beneficii economice investind în comunitatea noastră, reducem impactul asupra mediului, păstrăm autenticitatea comunității prin menținerea în viață a tradițiilor și obiceiurilor din diverse colturi de țară, acordăm o importanță reală frumuseților naturale, scoatem în evidență locuri prin ospitalitate umană, dar mai ales împărțim și împărtășim bucurie, creăm legături!
Astfel, acum este momentul să profităm și ne redescoperim țara, România merită să-i acordăm timp, iar ea ne va răsplăti cu momente personale de neînlocuit!
Având ca și intenție acest articol, am început să caut locuri deosebite în țară și este incredibil cât de generoasă în oferte este această lumea a noastră. Ca și inspirație pentru voi, așez mai jos câteva locații încântătoare, unele poate mai puțin știute:

Maramureșul este zona cu tradițiile strămoșești, cu portul popular și arta veche cel mai bine păstrate de pe întreg teritoriul României, cu peisaje și oameni de poveste.
Breb este un târâm de basm, un sat a cărui frumusețe unică l-a introdus pe lista celor mai frumoase sate România

Bârsana, cel mai mare sat de pe Valea Izei renumit pentru mânăstirea cu același nume, acum patrimoniu UNESCO

Valea Vaserului, cel mai valoros obiectiv natural turistic din zona Vișeul de Sus, renumit pentru Mocăniță

BUCOVINA și MOLDOVA sunt zone naturale deosebite. Pentru pasionații de drumeții, iubitorii de natură, Bucovina este destinația ideala. Trebuie doar să decizi ce itinerariu ți se potrivește cel mai bine și să alegi între două parcuri naționale, trasee montane de o frumusețe unică sau dealuri de mare altitudine cu priveliști încântătoare asupra văilor.
Nordul Moldovei este un ‘’must’’ pentru cei ce iubesc turismul religios, zona este renumită peste tot în lume pentru bisericile pictate și mânăstirile incluse pe lista patrimoniului UNESCO.
Ciocănești, Patrimoniu UNESCO este un sat muzeu cu obiceiuri bine păstrate și case colorate iar dacă alegi să-l vizitezi pe 15 August când are loc Festivalul Păstrăvului, te vei bucura de o zi specială!

Aș include aici și Rezervația naturală Orheiul Vechi din Republica Moldova – inclusă în Patrimoniul UNESCO (voi dedica un articol viitor frumuseților Moldovei de peste Prut).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


TRANSILVANIA și ZONA APUSENI
sunt atât de ofertante încât este dificil de făcut o ierarhie și o selecție:
-Satul Inelet este satul izolat din Apuseni la care ai acces doar dacă urci niște scări și despre care CNN spunea că este cel mai bine păstrat secret din Europa de Est, clasându-l printre cele mai frumoase 20 locuri din Europa.


Cătunul Casa de Piatra unde timpul pare că s-a oprit în loc și fiecare localnic are o poveste de spus. Țara Moților este fascinanta și toată zarea până la Cătunul Casa de Piatra, din Albac până-n Garda de Sus, peste tot doar cer și pământ cu viață.

– Rimetea, o adevărată bijuterie, încă unul dintre cele mai frumoase sate din Romania!
Unii spun că este cel mai frumos sat din Transilvania, însă este singurul din țară distins în anul 1999 cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material iar în anul 2000 Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitectural – urbană protejată.


Satul Alun lângă Hunedoara, singurul sat din Europa cu case ale căror fundații sunt din marmură. Satul este renumit pentru drumul pavat cu marmură, pentru Biserica din marmură și pentru Biserica din lemn. Ca și curiozitate, satul se afla lângă cariera de unde s-a extras marmura pentru Casa Poporului. Chiar dacă este aproape abandonat, merită pus pe itinerariul de drumeție.

Alma Vii și Biertan sunt două dintre cele mai frumoase sate săsești la doar 20 minute de mers cu mașina unul de altul ce merita din plin descoperite dacă incluzi în itinerariul de călătorie drumul de la Sibiu până la Sighișoara.
 

Iar dacă mergi de la Brașov la Sighișoara, pune pe harta și Viscri, patrimoniu cultural UNESCO. Chiar dacă este poate unul dintre cele mai mediatizate sate din Transilvania este cu siguranță fermecător, nu degeaba Prințul Charles a ales să-si cumpere o proprietate aici!


Brașovul deține o salbă de comori naturale în împrejurimi, în orice direcție alegi să mergi, vei descoperi cel puțin una.
Plaiul Foii, la poalele masivului Piatra Craiului este acel loc izolat dar totuși aproape de oraș, în plină natură unde deconectarea de tot ce poate însemna urban se întâmpla de la sine, realizezi că tot ce contează poate fi un apus unic, aerul proaspăt și un foc de tabără în compania unor persoane dragi.

Poiana Mărului, Satul Peștera, Măgura, Moeciu, Fundata, e plin Brașovul!

MEHEDINȚI este cel mai renumit județ din zona de sud-vest a țării, situat pe malul stâng al Dunării iar poziția și accesul la Defileul Dunării îl fac și cel mai spectaculos din regiune.

Călătorind în lung și-n lat toată țara, este musai să ajungi și-n Deltă!
Despre DELTA DUNĂRII ce-ar mai putea fi spus? Se știe deja că este a 3-a zonă din lume ca biodiversitate după Bariera de Corali din Australia și Insulele Galapagos din Ecuador, însă ar trebui vizitată în primul rând pentru că este a noastră, a românilor!

România este unică și așteaptă să o descoperi frumos și în tihnă.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism


Tell Us What You Think
1Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry