Rusia pregătită pentru plata gazului în ruble

Rusia este de acord să accepte plățile pentru gaz de la partenerii europeni în euro prin intermediul Gazprombank, care le va converti în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, în urma convorbirilor telefonice dintre președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit acestuia, liderul rus a spus că “plățile vor continua să fie trimise exclusiv în euro și, ca de obicei, vor fi transferate la Gazprombank, care nu se află sub incidența sancțiunilor, apoi banca va converti suma în ruble”. Potrivit părții germane, “Scholz nu a fost de acord cu această procedură în timpul conversației, ci doar a cerut informații scrise pentru a înțelege mai bine procedura“. “Acordul G7 rămâne în vigoare: livrările de energie sunt plătite exclusiv în euro sau dolari. Așa cum este indicat în contracte”, se arată în comunicat.

Ei trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat începând de mâine”, a declarat joi Vladimir Putin, adăugând că Europa primea până acum o parte din gaz gratuit pentru că plătea în euro, apoi îi bloca.

(foto: Simon Dawson)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry