Să mai moară și niște copii?

Se pare că aceasta va fi următoarea tragedie (anunțată) din sistemul medical românesc. Clotilde Armand a introdus pe ordinea de zi a CL al sectorului 1 o propunere de hotărâre, prin care se întrerupe finanțarea celui mai mare spital de copii din România, Grigore Alexandrescu, a spitalului de Oftalmologie, a spitalului de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri (dintre hashtag „reziști” nu este nimeni scandalizat? – Cum rămâne cu memoria „Colectiv”?) și a Spitalului de Urgențe Floreasca.

Managerul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu a declarat nu numai că doamna primar nu i-a anunțat cu privire la intențiile ei, ci mai ales că ea a refuzat orice dialog ulterior lansării „bombei”. Între investițiile, care trebuiau făcute din acei bani se numără și ignifugarea podurilor în care se găsesc pacienți…

Dar ce sens are să vorbim despre un „lux”, precum ignifugarea spațiilor din spitale, în situația în care acțiunea dnei. Armand lasă spitalele fără bani de utilități?! Ca să nu mai vorbim despre faptul că centralele termice nu vor mai putea fi verificate, iar verificările pentru autorizarea ISU nu vor putea fi executate.

Iar doamna primar nu poate fi găsită în tot acest timp

Ne gândim că poate speranța va veni de la vârful Ministerului Sănătății. Acolo îl găsim însă pe Vlad Voiculescu, care se pare că a avut ca principală preocupare de la preluarea mandatului înscăunarea foștilor săi angajați de la ONG pe funcții de demnitate înaltă (secretari de stat și consilieri ai ministrului, un număr total de 19 persoane).

Întrebat fiind de către ziariști, dacă are o opinie legată de deschiderea școlilor, Vlad Voiculescu a declarat: „Întrebați-mă altceva.” Vă aduce aminte de Florin Iordache, nu?

Să-l întrebăm atunci pe dl. Ministru altceva: 

  • Ce mai căutați la conducerea MS după ce 11 oameni au ars de vii la Matei Balș? Victor Ponta a înțeles să își dea demisia. Dvs.? E prea proaspăt scaunul?
  • De ce ați înțeles să vă aduceți „navigatori de pacienți” (aceasta fiind denumirea ultimului post deținut de doamna consilier al ministrului) la conducerea ministerului în locul unor medici? Nu ați găsit medici dispuși să își asume această responsabilitate? Sau este un serviciu făcut d-lui. Director general adjunct al Direcției Anticorupție din MAI, oferindu-i soției acestuia un post atât de înalt?
  • Care este părerea dvs. cu privire la faptul că dna. Armand, colega dvs. de partid lasă patru mari spitale fără bani de utilități și investiții fundamentale?

Nu mă aștept ca dl. Ministru să ofere răspunsuri. La momentul actual are preocupări mult mai serioase decât sănătatea românilor, care au avut ghinionul să ajungă prin spitale. Iar aceste priorități sunt concentrate în jurul alimentării propriei camarile.

Ceea ce mă surprinde într-o mai mare măsură este tăcerea complice a „societății civile”. În timp ce politicienii PSD și PNL erau înjurați, pichetați făcuți în fel și chip pe rețelele de socializare în momentul în care se întâmpla ceva sub conducerea lor, lui Vlad Voiculescu nu i se pune niciun fel de întrebare. „Reziștii” și cei care vor o Românie ca afară au rămas brusc fără glas.

Îi rog să facă un exercițiu de imaginație. Să își închipuie că în locul lui Vlad Voiculescu s-ar fi aflat Florin Iordache (dacă tot vorbim despre un alt politician faimos pentru „altă întrebare”). L-ar fi iertat la fel? Ar fi trecut cu vederea managementul defectuos al ministerului și drama petrecută sub conducerea lui?

Haideți să mai adaug o treaptă. Să presupunem că spitalul Matei Balș ar fi fost subordonat BOR. Ar fi făcut spume legat de Preafericitul Daniel? Ar fi înjurat din nou biserica?

Cu siguranță!

Dar Clotilde Armand și Vlad Voiculescu sunt imaginea viitorului, nu-i așa? Ei sunt imaginea modului în care vrem să arate România: modernă, cosmopolită, cu ochelari și ifose.

Lăsăm niște morți să ne încurce viziunea? Sau tăierea utilităților și investițiilor fundamentale în spitale de interes strategic?

Nu, bineînțeles că nu! 

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry