Salata caldă cu dovlecel, fenicul, roșii, sos pesto și arahide rumenite

In ultimul timp, a plouat mult, des si tare. Oamenii stau ascunsi sub umbrele  si fug sa isi termine repede treaba care ii tine afara. Plimbarile  au devenit momente furate, insotite de riscul de a ne intorca acasa cu picioarele ude, innoroiate si reci. Desi vara era acea perioada din an cand ne doream mancare racoroasa, proaspat scoasa din frigider si aruncata neglijent pe farfurie, anul acesta eu inca prefer preparatele calde, proaspat scoase din cuptor.

Asa ca, privind ploaia de afara care nu vrea sa se mai opreasca, am pregatit o salata calda cu dovlecel, fenicul, rosii si sos pesto, plouata cu arahide rumenite.

🥒 Dovlecelul contine peste 90% apa, are proprietati diuretice, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste, memoria, atentia si previne imbatranirea prematura.

🍃 Feniculul contribuie la relaxarea nervilor si a muschilor, elimina inflamatiile din organism, stimuleaza eliberarea toxinelor, echilibrand ph-ul stomacului si reducand astfel hiperaciditatea si disconfortul provocat de refluxul gastroesofagian.

🍅 Rosiile mentin oasele sanatoase intarziind instalarea osteoporozei, contribuie la mentinerea pielii, unghiilor si parului sanatoase si frumoase, reduc nivelul colesterolului si echilibreaza tensiunea arteriala.

🌱 Usturoiul lupta cu infectiile, virusurile si bacteriile, fiind un fortifiant natural al sistemului nostru imunitar.

🥜 Arahidele sunt o sursa foarte buna de grasimi sanatoase, proteine si fibre, contribuind la scaderea in greutate, controlul glicemiei (cantitatea de glucoza din sange) si impiedicarea dezvoltarii diabetului de tip 2.

Reteta pentru salata calda cu dovlecel, fenicul, rosii, sos pesto si arahide rumenite.

 Ingrediente salata:

2 dovlecei

1 fenicul mare

4 rosii

1/2 cana arahide crude

1 lingura ulei de masline

sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Spalam feniculul si il taiem in 6-8 bucatele aproximativ egale.

2. Stropim feniculul cu ulei de masline si il coacem timp de 15 minute in cuptor.

3. Spalam rosiile, le taiem in cubulete si le stropim cu ulei de masline.

4. Dupa 15 minute intoarcem feniculul pe partea necoapta, adaugam rosiile in jumatatea nefolosita din tava si lasam totul la foc mic inca 10-15 minute.

Tip 1: nu amestecati rosiile cu feniculul pentru ca acestea isi vor lasa zeama si vor inmuia feniculul.

Tip 2: cand feniculul s-a caramelizat este timpul sa il scoateti din cuptor.

Tip 3: condimentati rosiile proaspat scoase din cuptor cu sare si piper pentru un plus de savoare.

5. Spalam dovleceii si ii taiem pe lungime cu ajutorul curatatorului de legume. Ar trebui sa obtinem fasii lungi si subtiri.

6. Rumenim arahidele timp de 2-3 minute, intr-o tigaie, la foc min, amestecand incontinuu pentru a nu se arde.

7. Amestecam toate ingredientele si adaugam sosul pesto.

Ingrediente sos pesto:

1/2 cana busuioc proaspat

1/4 cana menta proaspata

1/4 cana patrunjel proaspat

Tip: puteti folosi doar un singur tip de verdeata. Rezultatul va fi la fel de gustos, dar mai putin aromat.

1,2 catei de usturoi

zeama de la 1/2 lamaie

1 lingura ulei de masline

sare dupa gust

Mod de preparare sos pesto:

1. Amestecam toate ingredientele cu ajutorul unui blender pana obtinem o pasta omogena.

Calcul caloric per portie ( 250g ):

Kcal: 278

Proteine: 10.6g

Lipide:23.7g

Carbohidrati: 96g

Fibre:6.4g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment