Salată din năut cu iz de sărbătoare

Zilele acestea am experimentat cu unul dintre ingredientele mele preferate  nautul, pe care l-am transfomat intr-o delicioasa salata care o imita pe cea cu ton, doar mai gustoasa. 

Nautul se numara printre preferintele mele nu doar datorita gustului sau , ci si pentru ca reprezinta o sursa buna de proteine: 1 cana (200 grame) are 18 grame de proteine, aproximativ 25% din cantitatea recomandata zilnic. In plus, contine fibre, vitamine, in special complexul B si minerale, (calciu, potasiu, molibdenu, fosfor, fier, zinc si magneziu).

Printre beneficiile acestuia se numara: reglarea glicemiei, prevenirea constipatiei si reducerea nivelul colesterolului datorita fibrelor. 

Acidul folic  continut este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator.

Fierul este esential pentru producerea globulelor rosii din sange, ferindu-ne de anemie, contribuie la o buna sanatate a sistemul imunitar precum si la reglarea temperaturii corpului.

Magneziul joaca un rol in important in functionarea muschilor si a nervilor (inclusiv in actiunea muschiului inimii), contribuind astfel la calmarea corpului si a mintii, ajuta la asimilarea calciului in oase si la reglarea nivelului de glucoza din sange, purifica organismul si elimina toxinele din corp.

Reteta este simplu de preparat, cu putine ingredient si poate fi depozitata in frigider pana la 3 zile (daca rezista asa de mult).

Ingrediente:
500g naut
1 ceapa rosie medie
3 tije de apio (optional)
3 castraveti murati
1 lingura de mustar
1 lingura de tahini/susan
1 lingura ulei de in
sucul de la ½ lamaie
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1. Hidratam nautul (8-12 ore) si il fierbem 40-50 de minute pana bobul este moale.
Tip: daca vreti sa sariti peste etapa aceasta, puteti cumpara naut gata fiert, in conserva.
2. Zdrobim nautul cu blenderul (doar cateva pulsuri) sau cu furculita pana obtinem o crema nu foarte fina, cu boabe de naut ramase inca intregi.
3. Taiem ceapa, apio (optional) si castravetii cubulete si le adaugam peste naut.
4. Adaugam mustarul, uleiul de in, tahini-ul si condimentele si amestecam.
Tip: in loc de tahini puteti rumeni intr-o tigaie fara ulei 1 lingura de seminte de susan (amestecand incontinuu sa nu se arda) pe care apoi sa le macinati cu ajutorul rasnitei.

Calcul caloric per portie (200g):
Kcal: 246
Proteine: 11g
Lipide: 9.16g
Carbohidrati: 33g
Fibre: 9.59g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry