Desi o putem consuma tot anul, primavara este mai gustoasa ca niciodata. Ma refer desigur la varza proaspata care a aparut in piete si care nu ar trebui sa lipseasca din farfuria noastra.
Pe langa faptul ca ne ajuta sa slabim ori de cate ori ne dorim acest lucru, avand doar 25kcal/100g, varza este o sursa foarte buna de fitonutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale: vitamina C, vitamina A, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 & B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor si iod.
- Datorita continutului de vitamina C, varza imbunatateste sistemul imunitar, lupta impotriva ulcerului, depresiei, bolilor autoimune, sustine vindecarea ranilor si a tesuturilor lezate, regleaza functionarea sistemului nervos si reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer;
- Fibrele ajuta la protectia tractului digestiv, stimuland evacuarea completa a resturilor din colon si detoxifierea organismului;
- Glutamina, un agent antiinflamator puternic, reduce efectele multor tipuri de inflamatii, iritatii, alergii, dureri articulare si afectiuni cutanate;
- Betacarotenul, un antioxidant benefic sanatatii ochilor, sustine sanatatea ochilor, prevenind instalarea degenerarii maculare sau a cataractei, afectiuni specifice inaintarii in varsta;
- Vitamina K si a antocianinele asigura o imbunatatire a randamentului cerebral si contribuie la prevenirea degenerarii neuronale, a sindromului Alzheimer si dementei;
- Mineralele (calciu, magneziu si potasiu) sustin oasele impotriva degradarii sau a instalarii osteoporozei;
- Potasiul, un bun vasodilatator, care relaxeaza vasele sanguine si ajuta fluxul sanguin sa circule mai bine, conduce la reglarea presiunii arteriale si diminuarea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
- Antioxidantii contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, incetinind procesul de imbatranire a tesutului cutanat.
Reteta de astazi este pentru varza calita: 1 varza medie tocata marunt, 1 lingura de ulei, 1 ardei rosu taiat cubulete si 100 ml de suc de rosii se gatesc la foc mic pana devin moi. La final se adauga sare, piper si o legatura mare de marar tocat marunt.
Calcul caloric per portie (250g)
Kcal: 188
Proteine: 3.25g
Lipide: 12g
Carbohidrati: 14.5g
Fibre:4.25g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție