Sănătatea este o prioritate umanistă

În acest an, mai mult decât oricând, nu numai brașovenii, ci omenirea în ansamblul ei au fost confruntați cu relevanța unor servicii medicale complexe și complete. Disponibilitatea și calitatea instituțiilor medicale și calitatea actului medical au făcut diferența între viață și moarte.

Managementul sanitar a fost cel care a făcut diferența între zone cu un impact COVID-19 redus și zonele care au fost introduse complet în carantină, ca urmare a numărului mare de infectați și de decese apărute pe cale de consecință.

Din păcate, Brașovul s-a situat încă de la început în topul național al numărului de persoane infectate cu noul coronavirus. Răspunsul autorităților a fost pe măsura anvergurii personale și a pregătirii managerilor de spitale și ai Direcției de Sănătate Publică.

O bună parte dintre ei, numiți politic, și-au arătat incompetența, „spatele” politic fiind cel, care le-a salvat (cel puțin până acum) funcția. În schimb, brașovenii au fost cei care au decontat prețul incompetenței: spitale supraaglomerate, lipsa echipamentelor și dotărilor, lipsa circuitelor și a scenariilor de management al pacienților, personal medical întins dincolo de limita de suprasolicitare.

În tot acest context, procesele de achiziții directe au fost cele care s-au situat în topul preocupărilor acestor manageri. Guvernul și implicit ordonatorii de credit locali au cheltuit sume al căror cuantum este încă necunoscut și a căror cheltuire spre utilitatea societății nu a fost încă dovedită.

În același timp, pacienții COVID-19 erau direcționați către spitale învechite, dărăpănate, care au văzut ultimele investiții capitale în urmă cu peste 30 de ani.

O patologie deja periculoasă era suprapusă peste posibilitatea unei infectări TBC.

De asemenea, alimentația oferită pacienților era și este mai mult decât deficitară, putând să aducă un aport semnificativ la deteriorarea stării de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus.

Viziunea de dezvoltare a serviciilor medicale lipsește la nivelul județului Brașov. Categorii de pacienți, cum sunt cei suferinzi de adicții, nu se regăsesc în oferta de servicii medicale din județul Brașov, fiind practic uitați de către conducerea CJ.

În acest sens, construirea unui spital dedicat tratării adicțiilor este absolut necesar, echipa Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) având un proiect concret în acest sen.

Echipa umanistă, prin medicii, pe care îi promovează în Consiliul Județean Brașov, și-a propus eficientizarea actului medical și transparentizarea modului în care banul public este cheltuit. Proiectele de dezvoltare vor fi prezentate și dezbătute public, procesul și calendarul de realizare al licitațiilor urmând să fie pus la dispoziția publicului din timp și în mod transparent.

Brașovul merită soluții medicale integrate, centrate asupra unui spital modern, nou construit. Brașovul merită un viitor planificat, centrat pe proiecte și pe beneficiarul lor final: Omul!

Brașovul merită un viitor umanist!

Remus Gabriel Rădoiu

Candidat PPU-sl la Președinția CJ Brașov

Tell Us What You Think
5Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry