Sarmale vegane cu hriscă

Pentru masa de sarbatori am incercat mai multe retete…unele reusite, altele, mai putin. Totusi, situatia a fost salvata  de sarmalutele rotofeie si delicioase, care au adus in aceeasi farfurie hrisca, ciuperci, morcovi si minunata varza murata.

Hrisca ajuta la detoxifierea organismului prin continutul ridicat de fibre (6g la o cana de hrisca), reduce concentratia de colesterol din sange, ajuta la reducerea presiunii arteriale si imbunatateste oxigenarea sangelui datorita mineralelor continute (fier, magneziu, fosfor, cupru si mangan). In plus, este o sursa buna de proteine de calitate, usor digerabile (11-14 g la 100 g de hrisca, aprox 26% din necesarul zilnic).

Ciupercile au efecte antiinflamatoare, ne sustin in lupta cu radicalii liberi, pot contribui la reglarea tensiunii arteriale, la sustinerea activitatii glandei tiroide si a sistemului reproductiv, joaca un rol important in intarirea firul de par si infrumusetarea tenului.

Varza murata si, implicit, zeama ei, reprezinta una dintre cele mai bune surse de probiotice, acele bacterii bune care contribuie la echilibrarea florei intestinale, sustinandu-ne astfel o digestie sanatoasa si un sistem imunitar puternic.

Reteta pentru sarmale din hrisca cu ciuperci si morcovi:

 Ingrediente:
150g hrisca prajita
300g ciuperci
2 morcovi medii
1 ardei rosu
1 cana suc de rosii
1 ceapa
1 lingura de ulei
1 varza murata
½ legatura marar
1 legatura patrunjel verde
2-3 crengute cimbru
3 frunze de dafin
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1.Desfacem frunzele de varza de pe capatana si le punem la desarat cateva ore (daca este nevoie, peste noapte).
2.Hidratam hrisca (spalata bine inainte) 8-12 ore (eu am lasat-o peste noapte).
3.Taiem marunt ceapa si o calim intr-o tigaie cu 1 lingura de ulei si una de apa.
4.Adaugam morcovul ras pe razatoarea mare, ardeiul si ciupercile taiate cubulete si le gatim timp de 5-10 minute (pana se inmoaie si scade zeama lasata de legume).
5.Amestecam hrisca cu legumele din tigaie, mararul si patrunjelul tocate marunt si condimentam cu sare si piper dupa gust.
6.Facem sarmalele si le fierbem intre doua straturi de varza tocata (primul, pe fundul oalei, al doilea acopera sarmalele). La fierbere adaugam cimbrul, foile de dafin si sucul de rosii amestecat cu apa (lichidul trebuie sa acopere toata compozitia).
7.Fierbem sarmale timp de aprox 2 ore, la foc mic (pana se inmoaie varza).

Calcul caloric per portie (250g):
Kcal: 150
Proteine: 7.34g
Lipide: 2.78g
Carbohidrati: 27.36g
Fibre: 5.18g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment