Semințele de cânepă: între mit și realiate

Prima data cand mi-am cumparat seminte de canepa am fost cuprinsa de emotie: oare sunt halucinogene? Erau totusi in raftul unui supermarket, deci ar fi trebuit sa fie legale. Am avut emotii si la casa, cand am platit.

Emotiile au disparut abia cand am cititi ca, desi este clasificata sub acelasi nume ca si marijuana (Cannabis sativa), canepa contine cantitati extrem de mici de delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), substanta psihoactiva datorita careia marijuana este interzisa.

Mai mult chiar, semintele de canepa sunt considerate un superaliment  deoarece contin toti aminoacizii esentiali (pe care corpul nostru nu ii poate produce singur) si toti acizii grasi esentiali (la fel) necesari pentru sustinerea sanatatii noastre.

Cu un continut de 35% proteine, semintele de canepa reprezinta una dintre sursele cele mai bogate in proteine complete din intreaga natura, utile pentru construirea muschilor, pentru rezistenta organismului, pentru echilibrarea zaharului din sange si a secretiilor cerebrale, pentru sanatatea neurologica, pentru construirea unor oase sanatoase si pentru detoxificare.

47% din semintele de canepa reprezinta grasimi sanatoase: acizii grasi esentiali omega-3 si omega-6, cu un raportul ideal pentru corpul uman (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii) de 1:3 si acizi grasi monosaturati omega-9. Sunt antioxidanti puternici, au un rol important in imbunatatirea sistemului imunitar, furnizeaza energia necesara pentru transportarea si eliminarea toxinelor prin piele, tubul digestiv, rinichi si plamani, hranesc creierul si ochii si lubrifiaza sistemul cardio-vascular, reducand astfel riscul atacurilor de cord si al celor cerebrale.

Carbohidratii reprezinta 12%, dintre care 6% sunt fibre, contribuind la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Semintele de canepa au un continut ridicat si de vitamina E, precum si numeroase minerale si oligoelemente pe care le absorb cu usurinta din sol (fosfor, potasiu, magneziu, sulf, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, siliciu, cupru, platina, bor, nichel, germaniu, staniu, iod, crom, argint si litiu) sustinadu-ne sistemul osos, muscular, digestiv, endocrin, frumuseatea si longevitatea.

Eu le-am folosit ca si ingredient in painici raw vegane, dar le puteti adauga in salate, smoothie-uri, porridge-uri, sosuri sau dulciuri.

Reteta pentru painici raw vegane:

Ingrediente:

2 morcovi medii

50g seminte de canepa

25g seminte de mac

25g mix de seminte (susan, in, dovleac, floarea soarelui sau orice seminte preferati)

100g de fulgi de hrisca (puteti folosi si de ovaz sau de secara)

50g de seminte de in transformate in faina cu ajutorul unei rasnite

200 ml apa

sare, piper, fulgi de ardei iute, oregano (sau orice alte condimente preferati)

 Mod de preparare:

1.Spalam, curatam si radem morcovii intr-un bol incapator.

2.Mixam semintele de in si fulgii de hrisca intr-o rasnita pana obtinem consistenta unei faini.

3.Adaugam semintele si faina peste morcovi, impreuna cu restul de condimente si apa si amestecam pana obtinem o textura lipicioasa (adaugati treptat apa ca sa va asigurati ca obtineti textura dorita. Daca este nevoie, suplimentati cantitatea de apa).

4.Intindem aluatul direct pe foaia de silicon a unui deshidrator si o lasam 16 ore la o temperatura de 40 grade sau pe o foaie de copt si o coacem 50-60 de minute la foc mic (pana painicile devin crocante).

Calcul caloric per portie (2 painici – 60g):

Kcal: 139

Proteine: 6.72g

Lipide: 6.6g

Carbohidrati: 11.7g

Fibre: 6.12g

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment