Și-a mai cumpărat Kremlinul un politician german?

După ce fostul cancelar german, Gerhard Schröder a preluat președinția Consiliului de Administrație al companiei energetice de stat din Rusia Rosneft și președinția C.A. Nord Stream AG, fiind angajat ca și manager global de către banca de investiții Rothschild, un alt politician de top din Partidul Social Democrat German (SPD) șochează prin legăturile strânse, de natură financiară, întreținute cu Kremlinul: Manuela Schwesig, prim-ministru al landului Mecklenburg-Vorpommern din 4 iulie 2017.

Aceasta a înființat (fără a avea niciun vot împotrivă în parlamentul landului!) o fundație cu numele de „Stiftung Klima- und Umweltschutz MV” (Fundația pentru protecția climei și mediului MV). Scopul acestei fundații – contrar impresiei lăsate de denumire, nu este atât protecția mediului, cât promovarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 și protejarea indirectă a companiilor implicate de posibilele sancțiuni aplicate de către SUA.

O analiză amplă a contextului geopolitic al conductei, ce afectează nu numai interesele Europei (divizând-o din nou între est și vest), cât și cel al SUA și Rusia a fost realizată de Deutsche Welle. Riscurile, cât și beneficiile părților sunt evidente, dar în încleștarea puterilor de până acum, nu s-a jucat atât de vizibil și într-un mod complet lipsit de imaginație și sensibilitate pentru nevoile de PR.

Astfel, fundația nou înființată de parlamentul landului german Mecklenburg-Vorpommern a fost finanțată de gigantul rus Gazprom, prin intermediul subsidiarei sale Nord Stream 2 AG cu suma de 20 de milioane de euro, aportul landului fiind de numai 200.000 Euro. Adică Rusia achită 99% din capitalul fundației, determinând implici și rolul pe care acesta îl va juca.

Cu alte cuvinte, de acum încolo, toate tranzacțiile partenerilor comerciali ai conductei Nord Stream 2 se vor derula prin intermediul acestei fundații deținute de land, a fiind protejată de posibilele sancțiuni din partea SUA. Deși banii provin din Rusia.

Acțiunea de eludare a sancțiunilor și acceptarea atât de evidentă a unei recompense materiale din partea Rusiei a generat valuri de indignare la Berlin, mai ales în rândul partidelor de opoziție și a societății civile.

Îmbrăcarea intereselor economice (și deloc ecologice) ale Rusiei în haina verde a protecției mediului și ipocrizia atât de evidentă a dnei. Manuela Schwesig nu au cum să nu revolte.

La solicitările repetate cu privire la punctul ei de vedere, politiciana social-democrată a declarat numai că parlamentul landului a decis înființarea fundației și că aceasta ar putea contribui la construcția conductei de gaz din Marea Baltică. Denumirea Nord Stream 2 și originea fondurilor alocate fundației nu a fost menționată de către dna. Manuela Schwesig.

Deși numeroase voci din mediul politic și al activismului ecologic au acuzat-o de cinism, ipocrizie și instrumentalizare a fricilor cetățenilor, nu s-a pus nicio întrebare concretă cu privire la destinația și modul în care cele 20 de milioane de Euro „donate” de Gazprom fundației în cauză.

Este la îndemâna oricărui jurnalist sau analist politic întrebarea cu privire la influența, pe care Gazprom și-o cumpără astfel în mediul politic german. Și este surprinzător modul public, aproape ostentativ, în care o fac.

Dincolo de obiectivele fundației, care își păstrează caracterul vag în ceea ce privește protecția mediului, dar sunt foarte precise în ceea ce privește susținerea construcției Nord Stream 2, situația se constituie într-un precedent. Arată lumii, dar mai ales Kremlinului că suma corectă poate influența deciziile politicienilor europeni, verticalitatea acestora având un preț cât se poate de concret.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry