Și astăzi… despre turism și plăceri …

Continuăm discuția de ieri despre vin și plăceri personale… în partea a II-a

4. Existã o ramurã din turism unde cãlãtorii au ocazia sã intre în contact cu arta degustãrii de vinuri, de a descoperi adevarate curiozitãti de oenologie sau mai degrabã are loc o imbinare între diverse nișe din domeniu și degustãrile de vin?

Carmina: Existã posibilitatea degustãrilor de vin realizate în destinație fie la cramã (cu tot cu vizitarea cramei și/sau a viei), fie în restaurante, wine bar-uri, wine shop-uri. În toate aceste cazuri degustãrile de vin pot fi foate diferite: pot fi realizate pentru a prezenta câteva “vinuri emblema” pentru o cramã sau o zonã, pentru a degusta vinurile nou lansate de o cramã sau alta în acea perioadã, fie pentru a analiza un soi de strugure sau cum s-au dezvoltat vinurile unei game a unei singure crame de-a lungul timpului. “Teme” de degustare pot exista o mulțime iar acestea sunt adresate unui public diferit: cei care sunt la început de drum în ale vinurilor vor fi interesați de lucruri mai simple și nu neapãrat sã învețe sã deguste vinul ca la carte sau sã descopere diferențele dintre 3 vinuri fãcute din Feteascã Neagrã în anul 2018 (de exemplu). 

În ceea ce privește turismul, vinul vine sã completeze o experiența de cãlãtorie alãturi de asortarea unui vin cu un fel de mâncare, de vizitarea viei și de a descoperi povestea cramei și a oamenilor care fac vinul.  

Bineînțeles, pentru cei care vor sã afle mai multe despre degustarea vinului se pot organiza diverse seminarii însã nu le-aș poziționa pe acestea într-o cãlãtorie. Poate doar într-o cãlãtorie de specializare în ale vinului sau la participarea unor târguri internaționale de vinuri ce uneori sunt însoțite și de vizite la crame. Mie personal mi-ar plãcea enorm sã particip la astfel de cãlãtorii însã acestea sunt realizate în special pentru specialiștii care lucreazã în industria vinului și nu pentru turiști. 

5. Dacã poți, spune-ne cum te-ai gandit sa integrezi evenimentele Winesday în diverse proiecte de turism (evenimente gastronomice din diverse zone ale țãrii, evenimente de echitație, tabere exclusiviste pentru adulti, drumeții etc)? 

Comparativ cu turismul din zonele urbane, crezi cã turismul rural este mai propice desfãșurãrii unui eveniment de degustare de vin?

Carmina: Am început sã îmbin evenimentele de degustare de vin cu alte tipuri de evenimente încã de acum 2 ani. Cei care mã cunosc știu cã lucrez în industria de turism de 14 ani, cã în ultimii 7 ani am lucrat pe cont propriu pe zona de marketing și comunicare cu diferite companii de turism (agenții de turism, unitãți de cazare) și cã am organizat diferite “tabere tematice” (pentru adulți) menite a-i face pe cei din jur sã cãlãtoreascã și pentru pasiunile lor. Am organizat astfel tabere cu teme precum: fotografie, echitație, gastronomie și, mai nou, am inclus și vinul în ecuație. Temele acestea le-am ales practic dintre pasiunile mele și ale lui Cãlin Stan, soțul meu. Pânã acum am îmbinat lucrurile astfel: în fiecare tabãrã tematicã pe care am organizat-o am inclus în una din seri câte o degustare de vin. Astfel le-am oferit participanților ocazia sã se întâlneascã cu vinul altfel decât pânã atunci. De fiecare datã majoritatea celor care au participat la aceste tabere erau oameni care nu fuseserã niciodatã la o degustare de vin, au fost curioși despre ce este vorba și au fost încântați la finalul experienței. În fiecare caz am prezentat vinurile “traducând” termenii mai greu de înțeles pentru publicul larg în cuvinte obișnuite și am explicat pas cu pas ce înseamnã o degustare de vin, ce vinuri degustãm în acele seri, cum ținem paharul de vin, diferențe între paharele folosite la diverse tipuri de vin și așa mai departe. 

Având în vedere feedbackul primit în urmã acestor degustãri de vin înserate practic în alte cãlãtorii tematice, este clar ca voi continuã sã fac asta și mi-am propus sã nisez niște astfel de cãlãtorii pe tema gastronomiei și vinului. 

Din punctul meu de vedere turismul rural ar putea câștiga mulți turiști noi în mãsura în care ar lua în calcul organizarea de degustãri de vin și totodatã asortarea diferitelor tipuri de mâncare cu vin. Ce este însã important de reținut este cã cei care vor dori sã desfãșoare astfel de evenimente au nevoie sã se și educe în acest segment (a servi “vinul casei” la carafã nu este o opțiune atunci când vorbim de gastronomie cu vinuri în asociere) și au nevoie de cel puțin o persoanã permanent prezentã în locație care sã dea detalii despre asortarea vinului cu mâncarea și care sã știe sã le serveasca pe toate în ordinea corecta, în recipientele corecte și la temperatura potrivitã. Mai mult de atât, locațiile respective ar trebui sã se și promoveze cu astfel de servicii pentru a atrage segmentul de turiști care sunt interesați de experiențe culinare în asociere cu vinul. 

6. Degustarile de vin pot fi asociate cu evenimentele corporate sau de team building?

Carmina: Bineînțeles și chiar se și întâmplã asta în România de ceva vreme. Nu este neapãrat o activitate extrem de cerutã în acest moment însã pe mãsurã ce publicul este mai educat în ale vinului sau își dorește experiențe aparte, vinul a început sã fie prezent prin degustãri în asociere sau nu cu mâncare. Un astfel de moment este privit ca și partea de relaxare a zilei în cadrul unui eveniment corporate. Winesday oferã astfel de servicii de degustare de vin în cadrul evenimentelor corporate sau team buildingurilor organizate în toatã țara. 

7. A avut loc prima degustare de vin? Daca da, cum ai adaptat desfãșurarea evenimentului condițiilor de pandemie? In caz contrar, pe cand ne putem bucura de un prim eveniment Winesday și unde se va desfãșura acesta?

Carmina: Așa cum am mai spus, prima degustare de vin sub emblema Winesday a avut loc acum 2 ani, pe 20 aprilie 2018. A fost punctul zero pentru mine și pe aceea o iau în calcul ca fiind “prima”. De atunci am susținut mai multe degustãri de vin în diverse locații din București și din țarã, în funcție de proiectele cu care le-am îmbinat.  

Mi-am dorit ca prima degustare de vin “oficialã”, dupã lansarea în piațã a proiectului Winesday, sã facã parte din seria „Winesday Specials” (vei gãsi toate degustãrile publice pe care le organizez în aceastã secțiune pe site) sã aibã loc în luna martie 2020 în București, când voiam sã scot în lume povestea Winesday și sã dau drumul evenimentelor cu și despre vin. 

În momentul în care au fost gata toate detaliile pentru lansarea proiectului și eram gata sã anunț și prima degustare, criza Coronavirus era deja prezentã în România, apoi a urmat declararea stãrii de urgentã. Evident ca am amânat toate planurile de degustare însã am lansat proiectul în mod oficial pe 20 aprilie 2020.  

Pânã când ne vom putea vedea la o degustare de vin pe terase, în restaurante sau în diverse destinații mã aștept sã mai dureze, așa cã nu am o datã stabilitã pentru prima degustare de vin organizatã însã în aceastã perioadã creez materiale noi dedicate comunitãții Winesday și celor curioși în ale vinului. Dacã vrei sã urmãrești proiectul recomand sã te abonezi la newsletterul de pe site. Prin newsletter voi anunța atât degustãrile de vin sau cãlãtoriile tematice pe care le voi organiza pe viitor și tot aici afli despre materialele noi pe care le scriu. Las aici 2 exemple de materiale dedicate celor care abia fac cunoștințã cu vinul: https://www.winesday.ro/ce-presupune-o-degustare-de-vin/  și https://www.winesday.ro/cum-degusti-vinul/  ca sã îți faci o idee. 

8. Ce se întamplã în cadrul unui eveniment cu degustare a vinului organizat de tine? Ce putem afla despre vinuri?

Carmina: În primul rând ne vom bucura împreunã de câteva vinuri faine. O degustare de vin include mereu povestea vinurilor, a cramei sau a oamenilor care au creat vinurile. Apoi, pe mãsurã ce începem degustarea luãm fiecare vin în parte și îl analizãm: pornim de la culoare, la claritate, la miros și gust. Evident cã cea mai plãcutã parte pentru toatã lumea este cea în care gustãm vinul însã este foarte interesantã discuția pe care o am de fiecare datã cu participanții la degustare despre aromele pe care le simțim în miros și în gust. Și asta pentru cã mie îmi place dialogul îmi place sã vorbesc cu oamenii pe care îi am în fațã și sã dezbatem împreunã aromele pe care le simțim.  

Pentru a înțelege pe deplin vinul este esențial sã îl încerci și sã vorbești despre el – fiecare om simte altfel și fiecãruia îi place mai mult sau mai puțin un vin. Fiecare este liber sã se exprime. Degustãrile pe care le susțin seamãnã mult cu seri petrecute “la povești” pentru cã, odatã ce am trecut de primul vin din degustare, participanții se deschid și începem sã povestim și sã dezbatem destul de animat.  

Îmi place sã creez conversații iar informațiile despre vin sã le includ, pe rând, în acestea. Consider cã cei pe care îi am în fațã se bucura mai mult de vin și de atmosferã în acest fel și învațã tot felul de lucruri despre vin; plus cã pun și ei întrebãri care de fiecare datã sunt altele, în funcție de ce este interesant pentru fiecare persoanã în parte. Unii mã întreabã despre cum se produce vinul, alții despre cum facem vin alb din struguri roșii, despre aromele din vin și cum de apar note de cãpșuni, prune sau citrice în vin din moment ce acesta e fãcut din struguri, despre cum asortãm vinul din pahar la un anumit fel de mâncare și de ce și așa mai departe. Mi se pare mult mai fain așa decât sã povestesc doar eu despre vin și ei sã asculte. Încurajez interacțiunea și de fiecare datã mã bucur de provocare! 

9. Care este legãtura între un cãlãtor pasionat și un creator de evenimente de degustare de vinuri? Cãlãtoriile tale te ajutã în acest sens? Te simți inspiratã atunci cand mergi într-o vacanțã?

Carmina: Cãlãtoriile au fost întotdeauna o sursã de inspirație pentru mine. Și cum și vinul l-am descoperit tot într-o cãlãtorie, este clar cã vreau sã îi inspir și pe alții în a se bucura de adevãrate experiențe de cãlãtorie. Momentan eu experimentez cãlãtoriile cu și despre vin, cele fãcute în scop de fotografie, cele de echitație și cele în care încerc sã înțeleg și sã îmbin gastronomia localã cu vinul sau altã bãuturã ce se produce în zonã. 

Am fost cãlãtoare de micã, mereu mi-a plãcut sã descopãr locuri noi, tradiții și obiceiuri și am fost curioasã sã descopãr “ce e autentic” în fiecare destinație. În ultimii 7 ani de când sunt antreprenor în turism am avut destule ocazii sã întâlnesc oameni cu business-uri în turism care au vrut sã exploreze partea autenticã a locului și sã reînvie cumva tradițiile. În cadrul tradițiilor am descoperit gastronomia din diverse colțuri ale lumii, am vãzut și am încercat cum asorteazã mâncarea atât cei din diverse colțuri ale României, cât și din diverse țãri europene sau ceva mai îndepãrtate cum a fost Maroc și Thailanda, țãri de a cãror gastronomie m-am îndrãgostit.  

Pornind de la aceste experiențe proprii din cãlãtorii și descoperind vinul pe parcurs, îi încurajez pe toți din jur sã cãlãtoreascã pentru ceea ce le face plãcere. 

10. Ce simți atunci cand deguști un vin de calitate?

Carmina: Simt mereu curiozitate, iar în ceea ce privește mirosul și gustul simt de fiecare datã altceva. Chiar și atunci când încerci același vin pe care îl știai deja, acesta evolueazã în timp și va avea arome diferite pe mãsurã ce trece timpul. 

A recunoaște “un vin de calitate” include mai multe criterii însã ceea ce este esențial este sã îți placã ție. Nu sã îți spunã cineva cã “e bun” sau “nu e bun”. Bineînteles, conteazã sã știi cã vinul acela sau crama are o reputație bunã, sã mai fi auzit de el și așa mai departe. Însã fiecare are un gust propriu și fiecare trebuie sã decidã pentru sine cum este un vin. E ca atunci când unei persoane îi plac mai mult cireșele decât vișinele și invers. Sau îi plac piersicile și nu îi plac portocalele. Este un lucru extrem de subiectiv. 

Personal, în cadrul degustãrilor, nu spun niciodatã cã îmi place sau nu un vin pentru cã nu vreau sã influențez pe nimeni (plus cã nu ar fi profesionist din partea mea). Este clar cã aleg pentru degustare vinuri de calitate, vinuri testate înainte, vinuri care au ceva de spus. Însã dincolo de asta, fiecare simte mirosul și gustul unui vin în mod diferit, acesta bazându-se totodatã și pe memoria olfactivã a fiecãruia și pe experiența în gusturi avuta pânã în acel moment. 

11. Intenționezi ca pe viitor sã organizezi o întalnire Winesday si la Brașov?  În oraș sunt cateva locații foarte potrivite pentru astfel de evenimente!

Carmina: Intenționez sã vin și în Brașov cu evenimente de degustare Winesday. Am mai fost în Brașov și chiar am și o idee de un winebar și un bistro unde mi-ar plãcea sã organizez câte un eveniment.  

Dincolo de degustãrile de vin oficiale (private sau publice) pe care le voi organiza, în cadrul Winesday mi-ar plãcea sã fac întâlniri regulate “de comunitate”. Adicã odatã ce comunitatea celor pasionați de vin crește sã începem sã ne vedem la anumite intervale de timp pentru a dezbate vinuri și ce a mai descoperit fiecare pe parcurs. Îmi doresc ca aceste întâlniri sã fie unele “mai puțin oficiale”, relaxate, în care și participanții sã vinã cu propuneri de teme de discuție înainte dintre care sã alegem ce discutãm la o datã anume cu toții. Îmi doresc sã fac aceste întâlniri atât în București cât și în țarã, Brașovul fiind pe lista orașelor mele dragi și sper ca Winesday sã aibã public atât de aici, cât și din alte zone ale țãrii.  

12. Iți multumesc, Carmina pentru timpul și deschiderea ta iar ca și încheiere, spune-ne un ,,secret,, despre cum se savureazã un vin bun, temperatura potrivitã la servire sau cum recunoaștem un vin calitate?

Carmina: Mulțumesc și eu pentru întrebãri, a fost plãcerea mea sã rãspund la ele, mai ales cã am simțit ca la multe sã dau mai multe detalii decât m-aș fi așteptat. 

Și ca sã îți rãspund la aceastã ultimã întrebare, un vin se savureazã în primul rând cu sufletul. Adicã e nevoie sã vii cu chef și curiozitate de a afla lucruri noi atunci când mergi la o degustare.  

În ceea ce privește temperatura vinului aceasta diferã în funcție de tipul de vin dar și momentul zilei în care are loc, sezonul în care ne aflãm și dacã asortãm vinul cu mâncarea. Teoria spune cã șampania și vinurile spumante în general se savureazã cel mai bine la 6-10 grade Celsius, vinul alb la 7-10 grade Celsius, vinul roșu la 15-18 grade Celsius iar vinurile de desert la 6-8 grade Celsius. Bineînțeles cã și aici existã excepții, putând exista vinuri roșii care se servesc și mai reci, precum și vinuri albe mai corpolente care pot depãși 10 grade Celsius. Însã sunt atât de multe exemple încât te invit sã le descoperi în perioada urmãtoare pe www.winesday.ro sau în cadrul evenimentelor de degustare pe care sper sã le pot organiza cât mai curând. 

Despre Winesday și despre legãturile între oameni și locuri create de acest cu ajutorul acestui proiect, puteți afla aici https://www.winesday.ro

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry