Sondaje noi în Rusia și efectul Navalnîi

Aleksei Navalnîi este, dincolo de orice opinie partizană, un personaj cel puțin controversat. În perioada recentă a lansat un clip realizat cu o dronă, în care prezintă un palat impresionant, construit pe un teren aparținând uneia dintre structurile de securitate ruse, dar despre care el declară că i-ar aparține de fapt lui Putin.

Revelațiile acestea, preluate de media occidentală, dar distribuite acerb și în interiorul Rusiei, au dus la o serie de mișcări de protest, proporțional de mică amploare. Tot media occidentală a criticat prezența masivă a forțelor de ordine la aceste manifestări, precum și arestările realizate.

În urmă cu câteva zile, unul dintre principalele centre de cercetare sociologică din Rusia, Levada Center, a publicat rezultatele unui sondaj realizat recent. 

Înainte de a intra în detalii cu privire la rezultatele sondajului, este util să vedem cine este Levada Center. În anul 2003, a fost înființat Levada Center, ca urmare a desprinderii unui număr de specialiști din unul dintre primele institute de cercetare a pieței și sondare înființate în Rusia după căderea comunismului, dorința membrilor fondatori ai Levada Center fiind de a ieși de sub tutela guvernamentală.

Deci, încă de la început, institutul s-a aflat într-o poziție de opoziție față de putere. Poziția aceasta a fost cimentată prin declararea unor finanțări din afara țării, primite în anul 2013, declarație care, alături de alte poziții critice față de Kremlin, au dus la înregistrarea Levada Center ca și agent străin.

Revenind la sondajul prezent, rezultatele acestuia sunt semnificative pentru a înțelege felul în care Vladimir Putin este perceput de propria populație.

Astfel, 22% dintre ruși sunt în favoarea protestelor, 17% dintre cei care au văzut filmul legat de „palatul lui Putin” cred că este adevărat, 38% cred că informația din film „este asemănătoare adevărului”, dar este greu de știut cât este de adevărată, iar 33%sunt de părere că investigația este un fals.

77% dintre participanții la studiu au declarat că filmul nu le-a schimbat atitudinea față de Președintele țării.

51% dintre rușii cu vârsta între 18 și 24 de ani îl susțin pe Putin, la fel ca și 57% dintre cei cu vârsta între 25-39 și 73% dintre cei cu vârsta de peste 55 de ani.

Același sondaj indică un procent de 56% de dezaprobare față de Aleksei Navalnîi și de doar 19% pentru susținerea activităților acestuia.

Sondajul ne permite să tragem câteva concluzii despre ceea ce se întâmplă în interiorul societății ruse, fără a le trece prin filtrul jurnalistului occidental sau prin cel al jurnaliștilor cu afinități declarate în Rusia.

Putem observa că, în special cei, care au fost adulți în perioada Pre-Putin, susținerea este majoră (73%). Asta, pentru că inflația galopantă și mediul politic extrem de volatil făceau viața rușilor obișnuiți un calvar.

De remarcat este și susținerea în rândul tinerilor, despre care auzim atât de des că și-ar dori o schimbare. Susținerea în proporție de 51% este totuși una masivă.

Surprinzător este și procentul redus al rușilor, care cred că filmul legat de „palatul lui Putin” este unul real. Numai 17%!

Ceea ce multor occidentali le este greu să creadă, fiind contraziși în mod repetat de datele provenite din Rusia, este că rușilor le place conducerea lui Putin. Da, extinderea mandatelor este una nedemocratică, privită prin filtrul occidental. Nici schimbarea constituției Rusiei, care a avut loc în 2020 nu a fost bine primită de cabinetele occidentale. Trebuie însă să conștientizăm faptul că popoarele au dreptul de a-și alege acea formă de guvernare, care li se potrivește.

Thailanda este un regat, condus de un rege cu puteri despotice, conform unui standard occidental. Dar thailandezii (în majoritatea lor) sunt fericiți cu această formă de conducere. Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită… exemplele ar putea continua. Să mai deschidem subiectul referitor la China?

Sondajul ne permite la momentul actual o singură concluzie: efectul Navalnîi nu a apărut iar clipul referitor la „palatul lui Putin” nu a avut tracțiune. Se pare că încă nu este un moment propice pentru destabilizarea lui Putin, dar opțiunile rămân pe masă și Navalnîi va fi readus cu siguranță în lumina reflectoarelor odată ce va ieși din închisoare.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry