Astazi va propun un alt sos delicios care se potriveste foarte bine cu paste, crackers, biscuiti sau ca dressing pentru salate.
Cu doar cateva ingrediente de sezon, este usor de preparat, sanatos si ideal in zilele ploioase de toamna, cand putina culoare in farfurie ne poate aduce zambetul pe buze.
Ingredientul principal este ardeiul kapia copt, plin de vitamine (A, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti avand o multitudine de beneficii: regleaza tranzitul intestinal (fibre), combate efectul radicalilor liberi (antioxidanti), creste densitatea osoasa (vitamina K), sustine buna functionare a creierului (mangan) si trateaza artrita (cupru). In plus, poate reduce riscul de cancer de prostata, de col uterin sau pancreatic datorita licopenului.
Il urmeaza indeaproape caju-ul, responsabil de textura cremoasa a sosului. In plus, ne asigura proteine, minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul si zincul, vitamine (C, complexul B, E si K), acid oleic si grasimi monosaturate. Un alt avantaj al lui este ca ne ajuta sa ne mentimem greutatea in limitele dorite datorita ratiei ideale de grasimi continute – 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, recomandata de specialisti ca fiind o metoda exceleta de mentinere a greutatii si de reducere a colesterolului.
Gustul delicious de parmezan este garantat de fulgii de drojdie inactiva, sursa foarte buna de proteinecu peste 55% continut de proteina, complexul de vitamine B, seleniu, zinc, magneziu, cupru, vanadiu, molibden, litiu si crom.
Cu siguranta nu aveau cum sa lipseasca ceapa de apa si usturoiul pe care, atat pentru gust si aroma, cat si pentru caldura din bucatarie, i-am copt usor in cuptor.
Si asa am obtinut o mancare delicoasa pentru o zi de duminica in care, imbracata bine, m-am bucurat de noile culori ale padurii, am adunat nucile date jos de vant si am facut oameni de “zapada”
din castane. Pentru ca o mancare delicioasa si sanatoasa nu presupune sa ne petrecem toata ziua in bucatarie, ci doar sa ne alegem cu grija ingredientele si sa dam frau liber imaginatiei.
Reteta pentru sos de ardei kapia copt:

Ingrediente:
3-4 ardei kapia copti
50g caju
2 linguri fulgi de drojdie inactive
3 catei de usturoi
1 ceapa de apa mare
3/4 pahar de apa
6 frunze de busuioc
sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
1.Coacem ardeii kapia si ii curatam de coaja si de seminte.
Tip: puteti coace ardeii cu o zi inainte pentru a economisi timp.
2. Hidratam caju-ul min. 4 ore inainte.
Tip: puteti hidrata caju-ul peste noapte.
3. Coacem ceapa si usturoiul in cuptor (aprox 15-20 min).
4. Amestecam toate ingredientele cu ajutorul unui blender. Ordinea este urmatoarea: punem caju-ul si apa si amestecam pana obtinem o pasta fina. Adaugam restul ingredientelor si continuam sa amestecam pana obtinem un amestec omogen.
Calcul caloric per portie (150g paste integrale/100g sos):
Kcal: 174/91.45 Total: 265.45
Proteine: 7.3g/4.29g Total: 11.59g
Lipide: 0.7g/4.61g Total: 5.31g
Carbohidrati: 37.5g/7.45g Total: 44.95g
Fibre:4.1.g/1.032g Total: 5.42g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție