Sos delicios cu ardei copt

Astazi va propun un alt sos deliciospastedGraphic.png care se potriveste foarte bine cu paste, crackers, biscuiti sau ca dressing pentru salate.pastedGraphic_1.png Cu doar cateva ingrediente de sezon, este usor de preparat, sanatos si ideal in zilele ploioase de toamna, cand putina culoare in farfurie ne poate aduce zambetul pe buze.pastedGraphic_2.png

Ingredientul principal este ardeiul kapia copt, pastedGraphic_3.pngplin de vitamine (A, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti avand o multitudine de beneficii: regleaza tranzitul intestinal (fibre), combate efectul radicalilor liberi (antioxidanti), creste densitatea osoasa (vitamina K), sustine buna functionare a creierului (mangan) si trateaza artrita (cupru). In plus, poate reduce riscul de cancer de prostata, de col uterin sau pancreatic datorita licopenului.

Il urmeaza indeaproape caju-ul,pastedGraphic_4.png responsabil de textura cremoasa a sosului. In plus, ne asigura proteine, minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul si zincul, vitamine (C, complexul B, E si K), acid oleic si grasimi monosaturate. Un alt avantaj al lui este ca ne ajuta sa ne mentimem greutatea in limitele dorite datorita ratiei ideale de grasimi continute – 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, recomandata de specialisti ca fiind o metoda exceleta de mentinere a greutatii si de reducere a colesterolului.

Gustul delicious de parmezan pastedGraphic_5.pngeste garantat de fulgii de drojdie inactiva, sursa foarte buna de proteinecu peste 55% continut de proteina, complexul de vitamine B, seleniu, zinc, magneziu, cupru, vanadiu, molibden, litiu si crom. 

Cu siguranta nu aveau cum sa lipseasca ceapa de apa si usturoiul pastedGraphic_1.pngpe care, atat pentru gust si aroma, cat si pentru caldura din bucatarie, i-am copt usor in cuptor.

Si asa am obtinut o mancare delicoasa pentru o zi de duminica in care, imbracata bine, m-am bucurat de noile culori ale padurii, pastedGraphic_6.pngam adunat nucile date jos de vant si am facut oameni de “zapada” pastedGraphic_7.pngdin castane. Pentru ca o mancare delicioasa si sanatoasa nu presupune sa ne petrecem toata ziua in bucatarie, ci doar sa ne alegem cu grija ingredientele si sa dam frau liber imaginatiei.pastedGraphic_8.png

Reteta pentru sos de ardei kapia copt:

pastedGraphic.pngIngrediente:

3-4 ardei kapia copti

50g caju

2 linguri fulgi de drojdie inactive

3 catei de usturoi

1 ceapa de apa mare

3/4 pahar de apa

6 frunze de busuioc

sare si piper (dupa gust)

pastedGraphic.pngMod de preparare:

1.Coacem ardeii kapia si ii curatam de coaja si de seminte.

Tip: puteti coace ardeii cu o zi inainte pentru a economisi timp.

2. Hidratam caju-ul min. 4 ore inainte.

Tip: puteti hidrata caju-ul peste noapte.

3. Coacem ceapa si usturoiul in cuptor (aprox 15-20 min).

4. Amestecam toate ingredientele cu ajutorul unui blender. Ordinea este urmatoarea: punem caju-ul si apa si amestecam pana obtinem o pasta fina. Adaugam restul ingredientelor si continuam sa amestecam pana obtinem un amestec omogen. 

Calcul caloric per portie (150g paste integrale/100g sos):

Kcal: 174/91.45 Total: 265.45

Proteine: 7.3g/4.29g Total: 11.59g

Lipide: 0.7g/4.61g Total: 5.31g

Carbohidrati: 37.5g/7.45g Total: 44.95g

Fibre:4.1.g/1.032g Total: 5.42g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment