Sparanghelul – gust minunat + aspect jucăuș = prânz delicios și sănătos

Profitand de venirea verii, lastarii de sparanghel s-au hotarat sa isi scoata capul din pamant si sa ne ofere inca o varianta gustoasa si sanatoasa pentru masa de pranz, seara sau, de ce nu, de dimineata. Cules in lunile mai si iunie, sparangelul, asemenea tuturor legumelor si fructelor de altfel, este recomandat sa fie consumat cat mai aproape de perioada in care a fost recoltat pentru a-si pastra multiplele beneficii pe care le are.

Este o sursa foarte buna de fibre, folat, vitaminele A, C, E si K, precum si minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier si crom), antioxidanti, alaturi de carbohidrati, proteine si foarte putine grasimi.

Pe langa gustul deosebit  si aspectul placut, sparanghelul are si multe beneficii pentru sanatate:

  • Contine inulina, un tip de fibra alimentara care trece nedigerata prin stomac si este fermentata de bacteriile din colon, stimuland dezvoltarea acestora si pastrarea unui echilibru optim intre bacteriile bune si cele nocive, imbunatatind digestia si ajutand organismul sa absoarba mai bine nutrientii alimentari. In plus, elimina constipatia si promoveaza descompunerea grasimilor, creste senzatia de satietate, previne infectiile, ajuta imunitatea si starea generala de sanatate.
  • Este bogat in glutation, un antiodixant alcatuit din 3 aminoacizi (L-cisteina, glicina si L-glutamin acid) care, desi poate fi produs de organismul uman, este bine sa fie suplimentat si prin dieta. Glutationul neutralizeaza radicalii liberi, celulele de oxigen instabile si metalele grele care se regasesc in organism, contribuind la prevenirea imbatranirii premature, oboselei cronice, afectiunilor intestinale si problemelor neurodegenerative, imbunatateste sistemul imunitar si contribuie la detoxifierea ficatului care, la randul lui detoxifica intregul organism.
  • Un grup de fitonutrienti, saponinele, pot fi gasite in sparanghel, si au efecte benefice asupra membranelor celulare si a imunitatii.
  • Potasiul, mineral prezent si el in sparanghel, scade tensiunea arteriala in doua moduri: prin relaxarea peretilor vaselor de sange si prin excretia excesului de sare prin urina, ceea ce duce la reducerea tensiunii arteriale.
  • Folatul (forma naturala a vitaminei B9) actioneaza impreuna cu vitaminele B12 si C pentru a ajuta organismul sa descompuna, sa utilizeze si sa creeze noi proteine, ajuta la formarea celulelor rosii din sange si produce ADN care contine informatii genetice si contribuie la mentinerea sarcinii sanatoase.
  • Inflamatia excesiva si stresul oxidativ cresc riscul de boli cardiace si diabet zaharat de tip 2. Prin proprietatile sale anti-inflamatorii si nivelurile ridicate de antioxidanti, sparanghelul este un aliment ce poate fi preventiv.

Reteta pentru sparanghel la cuptor cu parmezan vegan:

Sparanghel la cuptor:

Ingrediente:

1 legatura de sparanghel

1 lingura de ulei de masline

zeama de la 1/2 lamaie

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1.Taiem capetele fibroase si albe de la baza sparanghelului, il spalam bine si il uscam.

2. Rasfiram sparangelul intr-o tava, pe foaie de copt, si il acoperim cu ulei, zeama de lamaie si sare.

3. Il lasam in cuptor intre 5 si 10 minute.

Parmezan vegan:

Ingrediente:

1/2 cana migdale

1/2 cana caju

1/2 cana nuci romanesti

1 lingura fulgi de drojdie inactiva

boia dulce, picanta sau afumata (dupa gust)

sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Amestecam toate ingredientele in blender pana obtinem o compozitie omogena.

Calcul caloric per portie ( 200g sparanghel / 30g parmezan):

Kcal: 120 / 180- total: 300

Proteine: 4.4g / 7g – total: 11.4g

Lipide: 10.2g / 16g – total:26.2g

Carbohidrati: 7.8g / 8g – total:15.8g

Fibre: 4.2g / 2.6g – total:6.8g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment