SUA, prin reprezentanții săi de la Beijing, au tras mai multe semnale de alarmă Chinei cu privire la susținerea Rusiei. Totul a culminat cu o întâlnire tensionată de șapte ore, luni, la Roma, între consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, și cel mai înalt diplomat chinez, Yang Jiechi.

Beijingul a fost combativ în discuțiile de la Roma, spun persoane din interior despre discuție. Unul dintre membri delegației americane a descris reacția oficialilor chinezi ca fiind „dură” și „ofensivă”. Un alt participant, citat de Reuters, a decalrat pur și simplu că discuțiile nu au decurs bine.

Washingtonul trebuie să rezolve acum o serie de întrebări ce sunt încă fără răspuns, inclusiv poziționarea unei eventuale „linii roșii” referitoare la Ucraina pe care China ar trebui să nu o depășească pentru a nu declanșa o reacție din partea SUA. Iar răspunsul care ar trebui să vină din partea SUA este de asemenea greu de definit.

Administrația Biden așteaptă să vadă ce face China înainte de a decide asupra unei strategii. „Vom urmări îndeaproape”, a fost declarația de luni a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. Surse oficiale au declarat că se va monitoriza sprijinul militar, economic sau de altă natură oferit Rusiei de către China.

Luni, Statele Unite au transmis aliaților din NATO și mai multor țări asiatice că au informații conform cărora China și-a manifestat disponibilitatea de a oferi ajutor militar și economic Rusiei pentru a susține războiul din Ucraina, acuzație pe care China o neagă.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry