Summit european pentru relansarea economiei

Astăzi a început la Bruxelles un summit, la care participă reprezentanții celor 27 de națiuni, ce alcătuiesc Uniunea Europeană. Punctul principal pe agenda de lucru este aprobarea unui pachet de subvenții de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde nerambursabili, dedicați repornirii economiei.

Aceștia se adaugă bugetului anual al Uniunii, de 1074 miliarde.

După Brexit, în Uniunea Europeană se conturează un grup de țări tot mai vocal, format din Olanda, Austria, Danemarca și Suedia, care pun sub semnul întrebării conceptul de solidaritate europeană în ansamblu și metodele de lucru pentru obținerea acesteia, în detaliu.

Astfel garantarea comună a împrumutului de către țările membre ale Uniunii Europene face ca statele nordice să garanteze împrumuturile acordate celor doi principali beneficiari: Spania și Italia, cu 140, respectiv 172 de miliarde de euro.

Pe lângă faptul că cele două state beneficiază de un cuantum mare din ajutor, le sunt deja beneficiare ale unui mecanism de corecție european, care face ca ele să își aducă un aport redus la bugetul general al Uniunii, în raport cu celelalte state membre.

În opinia autorului, România a reușit de data aceasta să treacă pe sub „radarul” scepticilor, din cauza faptului că suma de aprox. 30 de miliarde de Euro este relativ mică în comparație cu ajutoarele oferite altor state.

Dacă ar fi însă să analizăm modul în care fondurile de urgență au fost cheltuite în această perioadă de așa-zisă pandemie, dacă ar fi să ne uităm în detaliu la prețurile plătite de unitățile de stat pentru echipamente simple, cum ar fi măștile, dar și pentru echipamente medicale complexe, importate la un anume preț și revândute la prețuri mult umflate, avem imaginea unui furt organizat.

Dacă mai există români, care cred că cele peste 30 de miliarde de Euro vor contribui la relansarea economiei, înseamnă că suntem mai naivi decât aș fi crezut. Sumele vor servi, ca de obicei, grupurilor de interese, care gravitează în jurul ordonatorilor publici de credite, îngroșând diferite buzunare gălbui-portocalii.

Iar dacă sunteți un mic întreprinzător, unul dintre proaspeții disponibilizați, unul dintre cei aflați în șomaj tehnic, care speră că firma la care (încă) lucrați va fi ajutată de stat din acești bani… priviți cu atenție și puneți ștampila cu discernământ. Și la alegerile locale!

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry