Supa crema de gulie

Este crocanta, gustoasa, sanatoasa, cu putine calorii, multa apa (peste 90%) si poate fi consumata atat cruda, cat si gatita. Ma refer, cu siguranta, la gulie, o planta din familia verzei, bogata in vitamine (A, C, K, complexul B), minerale (fosfor, cupru, mangan, fier, potasiu, calciu) fibre alimentare, antioxidanti si un continut redus de calorii (27 kcal/100g).

  • Fosforul din gulie (mineral care are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor) contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor.
  • Antioxidantii ne sustin in lupta contra radicalilor liberi care duc la inflamatie in organism.
  • Vitamina B6 ne intareste sistemul imunitar si ajuta la formarea hemoglobinei, in timp ce vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, contribuind la sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, ne protejeaza contra infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului si accelereaza cicatrizarea ranilor.
  • Substantele organice din compozitia guliei reduc toxicitatea amoniacului asupra tesutului renal, avand un efect tonic asupra rinichilor. Mai mult, aminoacizii absorbiti declanseaza mecanisme de reglare nervoasa a eliminarii rapide a toxinelor, precum si reglarea aciditatii urinare, scazand astfel riscul de infectii urinare.
  • Gulia contine si glucozinolati (compusi cu continut de sulf) care pot fi gasiti si in broccoli, varza de Bruxelles si kale (legume crucifere cu un gust amar caracteristic si o aroma picanta) si care au un efect similar antibioticului, ajutand la prevenirea infectiilor bacteriene, virale si fungice, precum si la lupta impotriva anumitor tipuri de cancer.
  • Datorita continutului mic de calorii, este indicata in curele de slabire, iar ne fibrele inlesnesc digestia.

Gulia poate fi consumata cruda (in salate sau simpla, cu putina sare presarata deasupra) sau gatita, si atat frunzele, cat si tulpina sunt comestibile si foarte gustoase.

Reteta de astazi este pentru supa crema de gulie.

Ingrediente:

1 gulie mare

1/2 dovlecel

1 morcov

1 patrunjel radacina

1 ceapa

1/4 telina

1,5 litri de apa

1/2 lingurita de turmeric

sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Spalam bine legumele, le taiem in cubulete si le fierbem la foc mic timp de 45 de minute.

Tip: adaugati dovlecelul cu 15minute inainte sa opriti focul deoarece are timp de fierbere mult mai scurt fata de celelalte legume.

2. Mixam toate ingredientele cu ajutorul unui mixer, adaugand sarea , piperul si turmericul.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 60

Proteine: 1.8g

Lipide:1.6 g

Carbohidrati: 8g

Fibre: 3.2g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry