Supă cremă din apio

Din apio care mi-a ramas de la salata de naut  am pregatit o delicioasa si sanatoasa supa crema.

Apio este tulpina telinei si are beneficii nutritionale importante datorita vitaminelor (A, B1, B2, B6, B9, C, E si K), mineralelor (sodiu, potasiu, calciu, zinc, magneziu, fier, cupru, sulf, fosfor si siliciu), fibrelor continute, dublate de o cantitate mare de apa (aprox 95%) si antioxidanti. In plus, are un numar mic de calorii  (21 kcal/100g) care o transforma in legume ideala atunci cand vrem sa pierdem in greutate.

 Fibrele continute, alaturi de apa si anumite substante fitochimice sustin sistemul digestiv si absorbtia nutrientilor, combatand afectiuni precum constipatia sau sindromul intestinului iritabil.

 Pe langa o cantitate mare de apa, apio are si un echilibru foarte bun de potasiu si sodiu (minerale responsabile pentru reglarea nivelului de apa din organism) care ne mentin hidratati si contribuie la sanatatea rinichilor, prevenind si chiar tratand pietrele la rinichi si favorizand eliminarea toxinelor din organism.

 Vitamina C stimuleaza productia de colagen si contribuie la sanatatea pielii si a articulatiilor, ajutandu-ne sa avem o piele hidratata si luminoasa, dar si articulatii puternice.

 Antioxidantii lupta cu bacteriile, virusurile si inflamatia din corp; stimuleaza sistemul imunitar, ajuta organismul sa se recupereze mai rapid dupa raceli si sustin sanatatea creierului si capacitatea mentala zilnica.

 Telina contine si ftalide, responsabile cu reducerea colesterolul LDL (“rau”) stimuland secretia de acizi biliari in ficat, au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, regland presiunea arteriala si reduc nivelul de cortizol, reducand stresul din organism.

Ingrediente:
1 manunchi de tulpina de telina (apio) – 500g
1 morcov – 100g
1 patrunjel -100g
¼ radacina de telina (aprox 200g)
1 ceapa -100g
2 catei de ustutoi (optional)
2l apa/supa de legume
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1. Curatam si spalam bine legumele.
2. Taiem doua tulpini de apio in bucatele de aprox 2 cm si le lasam intr-un castron. Ulterior le vom folosi ca si crutoane.
3. Fierbem toate legumele, mai putin tulpinile de apio, in aprox 2 litri de apa/supa de legume, timp de 30 de minute.
4. Adaugam tulpinile de apio si mai fierbem 10 minute.
5. Scoatem jumatate din lichid intr-un vas si mixam restul, impreuna cu legumele, cu ajutorul unul blender pana obtinem o supa cremoasa. Mai adaugam lichid daca este necesar.
6. Condimentam cu sare si piper.
7. Crutoanele le adaugam in farfurie, inainte de a manca.

Calcul caloric per portie (200g):
Kcal: 53
Proteine: 2.2g
Lipide: 1.16g
Carbohidrati: 10.2g
Fibre: 4.32g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry