Surpiza cătinei în salate

In aceasta perioada dealurile sunt pline de arbusti incarcati de bobite portocalii care se bucura de razele soarelui din primele zile de septembrie. Denumita si “ginsengul romanesc” datorita proprietatilor sale energizante, antiinflamatorii, imunostimulatoare, antioxidante, astringente si anticangerigene, catina este un adevarat cadou de la natura pe care il putem savura proaspat de la finalul verii pana la inceputul iernii.

Catina contine vitamine (C – de 2 ori mai multa decat macesele si de 10 ori mai mult decat citricele, A, complexul B, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier si sodiu), antioxidanti (printre care betacarotenul – in concentatie mai mare decat morcovii- si flavonoide), omega-3, omega-6, omega-9 si omega-7 (mai exact acidul palmitoleic, un tip de Omega 7 monosaturat care se regaseste in gliceridele din tesutul adipos), fibre (celuloza, pectina), taninuri, fitosteroli si enzime.

Printre beneficiile catinei se numara:

  • Intareste sistemul imunitar datorita vitaminelor (in special a vitaminei C). Tot vitamina C este responsabila si de sanatatea pielii, rezistenta oaselor, a gingiilor si a dintilor, accelerand, de asemenea, vindecarea ranilor si recuperarea dupa o suferinta fizica. In plus, joaca un rol activ in formarea colagenului, important pentru crestera si repararea corpului.
  • Neutralizeaza radicalii liberi (atomi, ioni sau molecule cu electroni ramasi neimperecheati care au o reactivitate chimica deosebita si tendinta accentuata de a ataca alte molecule pentru a le sustrage electronul necesar stabilizarii, destabilizand astfel celulele si producand mutatii sau chiar moartea celulara) prin antioxidantii continuti. Antioxidantii transforma astfel catina intr-un antiinflamator, antibacterian si cicatrizant de nadejde care ne ajuta sa ne pastram pielea tanara, fara pete si riduri (o putem include in alimentatia zilnica sau in produsele cosmetice).
  • Betacarotenul (unul dintre antioxidanti), usor recognoscibil datorita culorii portocalii a bobitelor de catina, protejeaza vedera, incetinind evolutia degenerescentei maculare (distrugerea vederii centrale) si imbunatatind vederea pe timp de noapte.
  • Uleiul de catina creste nivelul colesterolului bun (HDL) si il scade pe cel rau (LDL), reducand astfel riscul de blocaj in artere si vase de sange si contribuind, astfel, la sanatatea inimii;
  • Sucul de catina sustine eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, contribuind la calmarea inflamatiilor de la nivelul stomacului si la ameliorarea constipatiei;
  • Catina contine si serotonina, un neurotransmitator responsabil cu starea noastra de bine, deci consumul zilnic nu poate decat sa ne bucure.

Reteta de astazi este pentru salata de rosii cu patrunjel si catina:

Ingrediente:

2-3 rosii medii

1 legatura de patrunjel

2 catei de usturoi (optional)

½ cana de catina

2 lingura de ulei

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1.Taiem toate rosiile cubulete, tocam patrunjelul cat mai marunt si pisam usturoiul.

2.Amestecam ingredientele de mai sus si adaugam uleiul, sarea si catina.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 147

Proteine: 2.7g

Lipide: 11.4g

Carbohidrati: 12g

Fibre: 4.4g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
1Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment